Hazırlıklarına martta başlanan NATO tatbikatı için Türkiye'ye 40 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'a sevk edilen tank ve askeri araçların fotoğrafları sosyal medyada ilgi çekti.
Dedeağaç'a gönderilenler arasında tankların dışında askeri nakliye araçları ile Apache tipi helikopterler de bulunuyor.
ABD ordusunun tatbikatla ilgili yayınladığı belgeye göre, "Defender Eurpoe 2021 Tatbikatı" ABD silahlı kuvvetlerinin Kuzey Avrupa, Kafkaslar, Ukrayna ve Afrika'daki faaliyetlerinin dışında, Batı Balkanlar ve Karadeniz'de stratejik bir güvenlik ortağı olarak görev yapma yeteneklerini gösteriyor.
Bu yıl yapılan tatbikata 26 ülkeden 28 bin askeri personel katıldı. Türkiye de tatbikata asker gönderdi.
ABD, Dedeağaç'ı önemsiyor
Geçen hafta ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, Atina'da yaptığı bir konuşmada, Dedeağaç'taki limanını, ABD ordusu ve NATO için Doğu Avrupa ve Karadeniz bölgesine askeri güç gönderecek lojistik merkezi olarak önemsediklerini belirtmişti.
"ABD bu yıl tatbikata ağırlık verdi"
Tatbikatın Avrupa savunmasına yönelik her sene yapılan rutin bir tatbikat olduğunu dile getiren emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, ABD'nin bu tatbikata bu yıl çok önem verdiğini ve yüksek sayıdaki askeri ve askeri aracı Avrupa'ya gönderdiğini belirtti.
Tatbikatın altında ABD'nin bir siyasi amacının da bulunduğunu savunan Kuloğlu, "Washington, dünya güvenlik politikasında değişikliğe gitti ve sıklet merkezini Asya-Pasifik'e kaydırdı. Rusya'yı çevrelemeye çalışıyor. Bunun için Rusya'yı Doğu Avrupa'dan ve Karadeniz'den sıkıştırıyor. Türkiye'nin kendisiyle birlikte hareket etmesini arzu ediyor ama Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler son zamanlarda kötü olduğu için ABD Türkiye yerine Yunanistan'ı yanına çekmeye çabalıyor" dedi.
"ABD, NATO'nun güney kanadına Türkiye yerine Yunanistan'ı yerleştirmek istiyor"
Türkiye'nin NATO'nun güney kanadı olduğunu hatırlatan Kuloğlu, ABD'nin bu fonksiyonu Türkiye yerine Yunanistan'a vermek istediğini belirterek, "Yunanistan ana karası, Güney Kıbrıs ve İsrail'e uzanan bir yeni güney kanat oluşturmak istiyor. Yunanistan'ı güçlendirmek için askeri yardımlar yaptı. Yunanistan'a F-35'ler ve başka silahlar satmak için kongreden karar geçirildi. Bazı askeri hibeler de yapacak. Bu hibeler arasında tank da var, helikopter de var, gemi de var… Tatbikat vesilesiyle Yunanistan'a getirdiği askeri araçlardan bir kısmını geri götürmeyecek" ifadelerini kullandı.
Tatbikatın Türkiye'ye yönelik de bir gözdağı olduğu belirten Kuloğlu şunları söyledi:
"ABD, Türkiye'ye karşı, adalar, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın menfaatlerine ters bir müdahalede bulunması durumunda Yunanistan'ın arkasında duracağını beyan eden bir politika izliyor."
"Türkiye'ye bir şeyler hissettirilmek isteniyor"
Dedeağaç'a bu kadar askeri aracın girmiş olmasının Türkiye'ye yönelik bir kuşatma algısı yarattığını belirten emekli Albay Mithat Işık da asıl amacın Karadeniz'de Rusya'ya yönelik bir yığınaklama olarak ifade edilse de Türkiye'ye yönelik de kısa ve uzun vadede bir tehdit olarak görmek gerektiği görüşünde.
"Türkiye'ye bir şeyler hissettirilmek isteniyor" diyen Işık, şu değerlendirmede bulundu:
Türkiye'ye bu kadar yakın mesafede bu kadar büyük bir yığınağın olması Türkiye'nin bir stratejik değerlendirme yapmasını gerektiriyor. Dedeağaç limanı tamamen ABD'lilerin kontrolüne girdi. Artık Yunanistan diye bir devlet kalmadı. Girit'ten başlayıp Güney Kıbrıs'ı da katarsak bütün liman ve üslerinin tamamen ABD kontrolüne geçtiği görülüyor. Değerlendirmeme göre bir Yunan devleti artık ismen var. Bu, uzun vadede Yunanistan'a da büyük sıkıntı açacaktır.
© The Independentturkish