Manisa’nın Soma ilçesinde yıllardır haklarını alamadıkları için eyleme geçen Uyar Madencilik işçilerinin direnişi sürüyor.
Hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine Manisa’dan Ankara’ya yola çıkan maden işçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla da bir basın açıklaması yayınladı. Sendika avukatları tarafından yapılan açıklamada, “Aylardır devletin en yetkili ağızlarından aldığımız sözlerin hiçbirisi bugüne kadar yerine getirilmedi” denildi.
Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre; son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile yapılan görüşmede 1 Temmuz’a kadar dönüş yapılacağının açıklandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Son görüşmemizde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 1 Temmuz’a kadar dönüş yapacağını ve bilgi vereceğini heyetimize söz vermesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı. Süleyman Soylu’nun 15 Ocak 2021’e kadar çözme sözü, sahipsiz bir şekilde halen olduğu yerde duruyor. Şifahen edindiğimiz bilgilere göre Uyar Madencilik sorunun bir yasayla çözülemeyeceği ifade edilmiştir. Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin çözme konusunda mutabık kaldığı bir konu ile ilgili neden yasa çıkarılmadığını anlayamıyoruz. Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir. Gerek İş Kanunu’na eklenecek bir maddeyle TKİ tarafından veya İşsizlik Sigortası fonundan karşılanabilir. Bunun önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. “Kanuni düzenlemeyle yapılamayacağı” ifadesi sorunu çözmemek için ileri sürülen bir bahanedir. Temmuz 2020 tarihinde Soma Kömür işletmelerinde işten atılan ve mağdur edilen işçiler için çıkarılan 7252 sayılı yasada özel bir şirkette çalışmaya devam eden ve kanun kapsamına girmeyen iki binin üzerinde işçiye bu yasa kapsamına fiilen dâhil edilerek ödemeler yapılmıştır. Fakat söz konusu Uyar Madencilik işçileri olunca yasa kapsamında sorunun çözülemeyeceği ifade edilmektedir.
30 milyon alacakları var
Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Uyar Maden işçilerinin alacağı toplam para 30 milyon lira olduğunu belirterek, patronları koruyan yasalar çıkarıldığını vurguladı. Aksu, "Biz Ankara'ya kavga etmeye değil hakkımızı almaya gidiyoruz" diye konuştu.
Uyar Madencilik işçileri, Ankara’ya doğru yola çıkarken de sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak, hükümete şu sözlerle seslendi:
Uyar Madencilik işçileri içeride olan maaşları, kıdemleri, ihbarları için mücadele etmeye devam ediyor. Bu 15 yıl boyunca yüzlerce kez parlamentodan patronlar lehine yasalar çıkarttı bu devlet. Devlete sorumuz şudur: Patronlardan yana mı yoksa madenciden yana mısın? SOMA madencisi 15 yıldır bu soruyu soruyor. Biz de bugün yola Türkiye halkına, emekçisine, vekillerine bu soruyu çoğaltmak için çıkıyoruz.
Yolları kesildi
Ankara yolunda emniyet güçleri tarafından önleri eksilen madenciler, Bağımsız Maden İş sendikasının sosyal medya hesabından "Önümüzü kestiler! Biz 15 yıl bekledik 15 saat daha beklemeyeceğiz! Kararlıyız, dinlesin herkes bizi.." notuyla bir video paylaştı.
Yine aynı hesaptan yapılan paylaşımda madenciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya seslendi.
Madenciler yaptıkları videolu paylaşıma şu notu düştüler:
Sayın Süleyman Soylu sizinle İzmir'de görüştüğümüzde bu konuyu 15 Ocağa kadar çözeceğim sözünü siz verdiniz. 15 yıl oldu daha ne kadar bekleyeceğiz?
"Sayın Süleyman Soylu sizinle İzmir'de görüştüğümüzde bu konuyu 15 Ocağa kadar çözeceğim sözünü siz verdiniz. 15 yıl oldu daha ne kadar bekleyeceğiz?"#MadencininTarafındayım pic.twitter.com/U2kybc0iJ0
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) July 5, 2021
Gazete Duvar, Independent Türkçe