Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, "Herhangi başka bir ülke gibi Türkiye'nin Afganistan'daki askeri birliğini tutması, ABD ile Taliban arasında Doha'da imzalanan anlaşmaya hukuki açıdan ters düşer. Bu belge, yabancı birliklerin 1 Mayıs'a kadar tümüyle çekilmesini öngörüyor. Bu süre, 11 Eylül 2021'e ertelendi ve Taliban hareketi bununla ilgili olumsuz görüşünü açıkladı" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu konudaki nihai kararın ölçülü bir şekilde ve Afgan taraflar arasındaki ulusal uzlaşı süreçlerini teşvik etme amaçları doğrultusunda alınmasından yana olduklarını anlatan Zaharova, "Sorulması mantıklı olacak bir soru daha var. Neden ülkenin ana havaalanının güvenliği Afgan güvenlik güçlerine bırakılamıyor? 20 yılda Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve donatımına milyarlarca dolar harcandı. Afgan güçlerinin ülkelerinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili görevleri kendi başlarına yerine getirecek düzeyde hazır olduğuna dair açıklamaları ABD ve NATO yetkililerinden tüm bu yıllar boyunca düzenli olarak duyduk. Ancak şimdi, NATO ülkelerine göre Afgan güçlerine güvenilmiyor" ifadelerini kullandı.
'Bakü ve Erivan, Erivan ve Ankara arasındaki diyaloğu normalleştirecek adımları destekliyoruz'
Erdoğan'ın Şuşa'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le yaptığı görüşmeyi değerlendiren Zaharova, "Dağlık Karabağ'la ilgili konuların Azerbaycan veya Ermenistan'ın üçüncü ülkelerle olan ikili ilişkileriyle karıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Üst düzeyde gerçekleşen son Azeri-Türk temaslarını bu bağlamda değerlendiriyoruz" dedi.
Askeri düzlemdekiler de dahil bölgedeki ikili iletişimlerin diğer ülkelerin aleyhinde olmaması gerektiğine dikkat çeken Zaharova, "Bakü ve Erivan, Erivan ve Ankara arasındaki diyaloğu normalleştirmeye yönelik adımları, Güney Kafkasya'da iyi komşuluk ilkeleri temelinde tüm bölge ülkelerinin çıkarları gözetilerek gerçekleştirilen etkileşimi her zaman destekliyoruz" diye ekledi.
Erdoğan ve Aliyev'in Şuşa Beyannamesi imzalamasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Zaharova sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dağlık Karabağ çatışmasının taraflarını mutabakatlar imzalamaya ve barışçıl yönde ilerlemeye teşvik etmek için bölgede çok taraflı çabalar sarf ediliyor. Bu bağlamda yapılan tüm açıklamalar, yalnızca ekonomik ilişkilerin istikrarlı hale getirilmesi, barışçıl olarak geliştirilmesi, canlandırılması amacına hizmet etmeli ve elbette bölge sakinlerinin çıkarlarına uygun olmalıdır"
Erdoğan'dan 'Türkiye çok daha fazla sorumluluk alabilir' mesajı
Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda "ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı sonrasında, Türkiye burada çok daha fazla sorumluluk alabilir. Afganistan’daki bütün tarafların ve bölge ülkelerinin yapıcı katkılarıyla barış sürecini kalıcı hale getireceğimize inanıyorum. Bundan sonraki süreçte de barış çabalarımızı ve Afganlı kardeşlerimize desteğimizi güçlü şekilde sürdüreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Ankara mayısta teklif etmişti
Sık sık Taliban saldırılarının hedefi olmasıyla tanınan Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ile ilgili 7 Mayıs'ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan şartlara göre ABD ile diğer güçler çekildikten sonra güvenliğini Türkiye'nin sağlayabileceği açıklaması gelmişti. Ardından Pentagon Sözcüsü John Kirby, bu konuda Türkiye ile ön görüşmeler yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararına saygı duyduklarını duyurmuştu.
Katar'daki Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, 2020'de Doha eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimiyle vardıkları tüm Amerikalı güçlerin çekilmesi anlaşması uyarınca Türkiye güçlerinin de çekilmesi gerektiğini söylemişti.
Sputnik Türkçe