Teknoloji şirketi Canon, Çin'deki ofislerine yalnızca gülümseyen çalışanların kapıdan girmesine ya da elektronik ortamda toplantılar ayarlayabilmesine izin veren yapay zeka destekli kameralar yerleştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Teknoloji, Financial Times'ın Çinli şirketlerin çalışanlarını yapay zeka ve algoritmalar aracılığıyla nasıl gözlemleyip denetlediğine dair raporunda paylaşıldı.
Çalışmada şirketlerin kapalı devre kamera sistemleriyle işçilerin ne kadar süre yemek arası verdiğini gözlemlediği, hatta bazı mobil uygulamalarla işçilerin ofis dışındaki hareketlerini de takip ettiği belirtildi.
King's College London'dan dijital ekonomi üzerine çalışan Nick Srnicek, bu denetleme sistemlerini şöyle değerlendirdi:
Algoritma ve yapay zeka çalışanların yerini almıyor. Bunun yerine denetim bu teknolojiler sayesinde daha da geliştiriliyor. Aslında tam da tersi olması gerekirken, teknolojiler makinelerle çalışan insanların temposunu artırıyor. Tıpkı 18'inci yüzyıldaki sanayi devriminde olduğu gibi.
Canon "gülümseme tanıma" teknolojili kameralarının lansmanının geçen yıl tanıtmıştı. Fakat teknoloji çok da ses getirmedi. Bu da aslında bir bakıma benzer nitelikteki denetim ve takip cihazlarının ne kadar sıradanlaştığını ve yaygınlaştığını gösteriyor.
Japonya merkezli şirket, bu teknolojinin pandemi sonrası dönemde ofis ortamındaki morali daha yüksek tutmayı mümkün kılacağını söyledi.
Sözkonusu yazılım, şirketin Pekin'deki ofisinde kullanılıyor ve Singapur'daki bazı şirketlere pazarlanıyor. Öte yandan pek çok çalışan böyle bir teknolojinin fazla müdahaleci olduğunu düşünüyor.
Şirket çalışanlarından biri, Çin'de Twitter'ın muadili Weibo'da teknolojiye ilişkin "Artık şirketler sadece zamanımıza değil duygularımıza da müdahale ediyor" yorumunda bulundu.
Ancak Canon'un Çin sözcüsü, yazılımın olumlu bir atmosfer yaratmak amacıyla tasarlandığını savundu. Sözcü, "Bu sistemin gülümseme tanıma özelliğini ‘açık' konuma getirerek çalışanları işyerinde olumlu bir atmosfer yaratmaya teşvik etmeyi amaçladık" dedi.
Genelde çalışanlar gülümsemekten utanıyor. Fakat işyerinde gülümsemelere alışınca, bu sisteme gerek kalmadan gülümsemeye devam edebiliyorlar. Sistem de bu noktada olumlu ve canlı bir atmosfer yarattı.
Independent Türkçe, FT, The Verge
Derleyen: Yasin Sofuoğlu