TTB okulların açılması için "tutum belgesi" yayınladı: Çocuklardan daha fazla fedakarlık istenmemeli, eğitim hakları ellerinden alınmamalı

Yayımlanan "tutum belgesi"nde yerleşim birimlerinde vaka sayısına bağlı olarak okulların açılması için kriterler ile uygulanması gereken önlemler sıralandı

Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uzaktan eğitime geçen okullarda, haziranda yüz yüze eğitime geçilmesi için alınması gereken tedbir ve kritilere ilişkin açıklama yayımladı.

"Haziran 2021 itibariyle Covid-19 pandemisinde okullar nasıl açılmalı?" isimiyle yayımlanan açıklamada, "Okulların kapatılması, diğer tüm ortamlar ve sektörler kapandıktan sonra düşünülmelidir" denilerek, okul öncesi ve ilkokullarda eğitimin bir an önce açılması gerektiği vurgulandı.

"Okullar içinde açılma sırası okul öncesi, ilkokullar, ortaokullar ve liseler sırasıyla olmalıdır" denilen açıklamada, öğretmenlerin aşılanma sürecinin de tamamlanması gerektiği belirtildi.

Açılan okullarda uygulanması gereken önlemlerin sıralandığı açıklamada şu önerilerde bulunuldu:

Kovid-19'a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün yüzeylerden bulaşması salgının yayılmasında etkili değildir.  Çocukların ve öğretmenlerin ellerini su ve sabunla yıkaması, okulun normal şekilde rutin temizliğinin yapılması bulaşmayı önlemek için yeterlidir.

Tüm yetişkinlerin bina içinde sürekli olarak maske takması, kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması en önemli önlemlerdir.

Yemekler açık havada veya hava uygun değilse içeride oturarak sessiz ve 1.5m mesafe korunarak yenilmelidir.

Temaslı ya da hastalık belirtisi olan çocuk, öğretmen ve idareciler kesinlikle okula gelmemelidir.  Bu nedenle okul girişinde HES kodu takibi yapılması çok önemlidir. Okullar sadece çocukların değil, anne babalarının da HES kodunu takip etmelidir.

Çocuklar toplumda vaka görülme sıklığına göre bina içinde maske takmalıdır. Vaka sayıları azaldığında okul öncesi dönemden başlayarak çocuklarda maske uygulaması sonlandırılmalıdır.

Sınıfların birbirine karışmaması sağlanmalı ve sınıf mevcutları okul öncesi dönem, ilkokullar ve ortaokullarda 25’in, liselerde ise 20’nin altında tutulmalıdır.

Öğretmen aşılamaları tamamlandığında ve vaka sayıları düştüğünde sınıf mevcutlarındaki sınırlama kaldırılabilir ya da gevşetilebilir.

Çocuklarımıza bedenen ve ruhen sağlıklı bir gelecek borcumuz var. Pandemi kontrolü için çocuklardan daha fazla fedakârlık istenmemeli, eğitim hakları daha fazla ellerinden alınmamalı ve sağlıklarına daha fazla zarar verilmemelidir.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU