Katar, işçi hakları savunucusu Kenyalı çalışanı "yabancı ajandan" para almak suçlamasıyla tutukladı

Göçmen işçiler Doha'daki Aspire Zone spor kompleksinin inşaatında çalışırken (Reuters)

2022 Futbol Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar, ülkedeki işçi hakları ihlallerine dikkat çeken Kenyalı bir adamı “yabancı bir ajandan" ödeme almakla suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik görevlisi Malcolm Bidali, 5 Mayıs'ta tutuklandı ve hücre hapsine alındı.

Katar hükümetinin iletişim ofisi cumartesi akşamı Bidali'ye resmen dava açıldığını duyurdu.

İletişim ofisinin yaptığı açıklamada “Yetkililer tarafından yapılan kapsamlı soruşturmanın ardından, Malcolm Bidali'nin davası Katar Kamu Savcılığı'na devredildi” denildi.

Bidali, Katar Devleti'nde dezenformasyon oluşturmak ve yaymak için yabancı bir ajandan ödeme almaya ilişkin suçlarla resmen suçlandı.

Katar'ın resmi Ulusal İnsan Hakları Komitesi (NHRC), yetkililerin Bidali'ye sınırsız erişim sağladığını ve "Bidali'nin düzgün muamele gördüğünü" söyledi.

NHRC, Kenya Büyükelçiliği personelinin Bidali'yi ziyaret ettiğini ve Bidali'nin ailesiyle ve Doha'da bir ofisi olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'yle iletişimde olduğunu da ekledi.

'Noah Articulates' mahlasıyla yazan Bidali, tartışmalı bir şekilde futbol dünyasının en büyük turnuvasının ev sahibi seçildiğinden beri çalışma şartları nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalan Körfez ülkesindeki işçi istismarını düzenli olarak ortaya koydu.

Pek çok eleştirmen, Doha'nın son birkaç yılda uygulamaya koyduğu bazı işçi reformlarından hâlâ tatmin olmuş değil.
 


İnsan hakları grupları, Bidali'nin tutukluluğunun insan hakları çalışmalarına misilleme olabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.

Körfez genelinde işçi hakları konusunda çalışan Migrant-Rights.Org, Bidali'nin tutuklanmasının "gerçekten endişe verici" olduğunu söyledi.

Migrant-Rights.Org, attığı tweet'te "Daha fazla ayrıntı açıklanmasa da, Katarlı yetkililerin Bidali'nin tutuklanmasının aktivizmiyle ilgisi olmadığına dair daha önce verdikleri güvencelere rağmen, bu suçlamaların doğrudan blog gönderileri ve hak savunuculuğuyla bağlantılı olduğu açıkça görülüyor" dedi. dedi.

Bidali, tutuklanmadan bir hafta önce, çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendikaya Katar'da çalışma deneyimine dair bir sunum yapmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU