Dünyada sokak kedilerinin ve köpeklerinin sayısının en yüksek olduğu ülkelerden Yunanistan'da, sokak hayvanlarını kısırlaştırma planı bazı hayvanseverlerin tepkisine yol açtı.
Yunanistan'da borç krizi sonucu sokakta yaşayan hayvanların sayısı son yıllarda hızla artarken sadece başkent Atina'da yaklaşık 2 milyon sokak kedisi ve köpeği olduğu tahmin ediliyor. Sokakta yaşayan hayvanların bakımıyla yerel belediyeler ilgileniyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni sunulan ve gelecek ay oylanması planlanan bir yasa tasarısı, sokak hayvanlarının zorunlu olarak kısırlaştırılmasını öngörüyor. Amatör hayvan yetiştiriciliğini kısıtlamayı amaçlayan tasarı ayrıca yasadışı hayvan kaçakçılığı yapanlara, hayvanlara eziyet ve işkence edenlere hapis cezası ve 50 bin dolara varan para cezaları verilmesini de içeriyor.
Ancak plan veteriner hekimler ve amatör hayvan yetiştiricileri başta olmak üzere birçok hayvanseverin tepkisini çekti. Zorunlu kısırlaştırmanın safkan hayvan cinslerinin yok olmasına yol açabileceğini belirten bazı veterinerler geçen hafta plana karşı greve gitti.
Ege Denizi'ndeki Siros Adası'nda kliniğinde düşük ücretle hayvan kısırlaştırma operasyonları düzenleyen veteriner Manos Vorrisis, "ABD ve Avustralya'da yapılan araştırmalar zorunlu kısırlaştırmanın işe yaramadığını gösteriyor" dedi. Amatör köpek yetiştiricilerinin buluştuğu bir amatör kulübü yöneten Theodosis Papandreu da, "Yasa aynı zamanda hayvanların yavrulamasını engelliyor, bu da nihayetinde buraya özgü safkan cinslerin sonu olabilir" diye konuştu.
Neslinin yok olabileceği söylenen cinsler arasında Avrupa'nın en eski köpek cinslerinden biri olan Girit tazısı da var.
Miçotakis'ten yasa tasarısına destek
Terk edilen sokak hayvanlarını sahiplendirme platformlarının son dönemde arttığı ülkede, Başbakan Kiryakos Miçotakis kısa bir süre önce sokaktan kurtarılan bir köpeği sahiplenmişti. Tartışmalı tasarıyı da savunan Miçotakis, paylaştığı Twitter mesajında "Artık Yunanistan minik dostlarımızı korumak için cesur adımlar atmalı. Hayvanları korumak bir medeniyet meselesidir" ifadelerini kullandı.
Bazı hayvanseverler de, kısırlaştırma karşıtlığının kültürel bir mesele olduğuna dikkat çekerek zorunlu kısırlaştırmayı destekliyor. Girit'teki Hayvan Koruma Derneği üyesi Efi Tsekmesoglou, “Bu ülkede özellikle erkekler buna karşı çıkıyor çünkü hayvanların kısırlaştırılmasını kendi erkekliklerine zarar verilmesiyle özdeşleştiriyorlar” dedi. Tsekmesoglou, her gün çöp tenekelerinde çoğunlukla avcılar ve çobanlar tarafından atılmış yavru köpek ve kediler bulduklarını belirterek, zorunlu kısırlaştırmayı desteklediklerini söyledi.
Independent Türkçe, Guardian, RT