Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin bizi bekliyor, dünya mazlumları güçlü bir Türkiye'nin ayağa kalkacağı günleri bekliyor

Erdoğan konuşmasında, "Salgın sonrasında yeniden yapılanacak küresel sistemin lider ülkeleri arasına Türkiye'yi sokacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Marmara Otoyolu Habipler Kavşağı-Hasdal Kavşağı Açılış Töreni'ne katılacak.

Söz konusu kavşağın prohenin önemli ayaklarından biri olduğunu söyleyen Erdoğan, "İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı çözüm sağlayacak projelerden Kuzey Marmara otoyolunun 7. kısmı için bir aradayız. Başakşehir Kayaşehir gibi yoğun trafiği olan bölgelere kolayca erişimi sağlayacak" dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

1915 Çanakkale Köprüsü gören herkesi şimdiden hayran bırakmaktadır. Kanal İstanbul da inşallah tarihe damgasını vuran bir eser olarak ülkemizin iftihar tablosu içinde yerini alacak. Tamamını hizmete açtığımız Kuzey Marmara otoyolunun vakitten 1,650 milyar lira, 830 milyar lira akaryakıttan olmak üzere 2,6 milyar liraya yakın maddi, 350 bin ton karbon emisyon azaltımı etkisi olacak. 

Yargıda reform paketi

Reform reform paketlerinin dördüncüsünün TBMM'ye sunulacağını söyleyen Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Yeni sivil anayasasına da Cumhur ittifakıyla başlattığımız çalışmayla tüm siyasi partilere bu hazırlığımızı sunacak STK'larla milletimizle paylaşacak yeni ve sivil anayasımıza da kavuşacağız" dedi.

Türkiye'yi yüksek hedeflere ulaştıracaklarını da vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

Salgın sonrasında yeniden yapılanacak küresel sistemin lider ülkeleri arasına Türkiye'yi sokacağız. Bu tablo içerde ve dışarıda birilerine rahatsızlık veriyor. Ülkemizi darbelerle, terör örgütleriyle bir kısır döngünün içine hapsedenler bağımsız ve müreffeh Türkiye hedefimizden hiç ama hiç hoşlanmadılar. Rahatsız oldular. Rahatsız da olsalar kararlılıkla devam edeceğiz. 

Kendileri dışarıdan figüranları dışarıdan bize sürekli çelme taktılar. Hizmet yaparsın önünüze dikilirler, adım atacaksın önünüze dikilirler, ürettiğiniz bir şey varsa onu anlatın. Bizim yapacağımız daha çok işler var. Altyapıda yapacaklarımız var. Sağlık tesislerimiz var. Çekilin önümüzden de rahat çalışmaya devam edelim. Darbecilerden terör örgütlerine ekonomik tetikçilere kadar ellerine geçen her aracı seferber ettiler. Ne yaparlarsa yapsınlar, başaramadılar, başaramayacaklar. 

"Tüm dünya mazlumları güçlü bir Türkiye'nin ayağa kalktığı kalkacağı günleri bekliyor"

İsrail ve Filistin arasında yaşanan ve ateşkesle sonuçlanan çatışamalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Filistin unutmayın bizi bekliyor. Filistin tüm o yavruların ağlamalarıyla bizi bekliyor. Dış işleri Bakanımız BM Genel Kurulu'nda dönem başkanı Olan Volkan Bozkır beyin başkanlığında başarılı bir oturumu dün gerçekleştirdiler. Filistin'in 1947'den itibaren topraklarının terör devleti İsrail tarafından nasıl işgal edile edile nasıl bir Filistin toprağına döndüğünü anlattılar, anlatacağız. Bu terör devleti İsrail'in ne olduğunu tüm dünyanın bilmesi lazım. Tüm dünya mazlumları güçlü bir Türkiye'nin ayağa kalktığı kalkacağı günleri bekliyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Küresel Sağlık Zirvesi'ne video mesaj gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Dönem Başkanı İtalya ve Avrupa Birliği'nin (AB) ortaklaşa ev sahipliğinde Roma'da düzenlenen Küresel Sağlık Zirvesi'ne video mesaj gönderdi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, dünyada en büyük mutluluğun sağlık olduğunu bir kez daha hatırlattığını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye olarak, bu anlayışla salgının ilk günlerinden itibaren elimizdeki imkanları vatandaşlarımızla beraber dost ve kardeş ülkeler için de seferber ettik. Temel sağlık ekipmanları ve araçlarının hızlı bir şekilde geliştirilmesi, üretilmesi ve dağıtılmasını sağladık" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak, bugüne kadar elimizdeki aşıları diğer ülkelerle paylaşmaya gayret ettik. Yerli aşımızı, hazır olur olmaz, vatandaşlarımızla beraber inşallah tüm insanlığın istifadesine sunacağız. Çok-taraflı finansal kuruluşların ve girişimlerin aşıya adil erişim konusundaki çabalarını destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Salgınlara karşı alınacak kontrol tedbirlerinin koordineli ve orantılı olması gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sağlık ve ekonomi arasındaki hassas dengeyi gözetmeli ve Dünya Sağlık Örgütünün merkezi konumunu pekiştirmelidir. Bu bağlamda, aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmesine ve yeni tür bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütüne üye herhangi bir ülkenin, bu örgütün onayladığı bir aşıyı kabul etmemesinin izahı yoktur. Uluslararası seyahatler ve turizmin önü gerekli sağlık ve hijyen şartları sağlanarak açılmalıdır. Küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesinin yolu, Dünya Sağlık Örgütünün merkezi rolünün tahkim edilmesinden geçiyor. Bu amaçla yürütülen reform sürecine biz de destek veriyoruz.

Erdoğan, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için hızlı tespit, erken uyarı ve yakın bilgi paylaşımının da önemli olduğuna işaret ederek, salgının Türkiye'de henüz vaka görülmeden yakın takip altına alındığını ve Bilim Kurulunun ilk vakanın tespitinden yaklaşık iki ay önce faaliyete geçtiğini vurguladı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU