Meksika'nın ücra bölgesindeki bir mağarada eski çağlardan kalan dışkı örneklerinde, o dönemde yaşamış ayıların DNA'sına ait kaynak bulundu.
Science Alert'ün haberine göre, bilim insanları ilk defa topraktaki pislik örnekleriyle eski çağlardan kalan DNA'yı diziledi. Mağaranın yaklaşık 16 bin yıl önce Üst Paleolitik Dönem'de yaşayan ayılar tarafından tuvalet olarak kullanıldığı belirlendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları, bu keşifle beraber eski çağlarda yaşamış canlılara ait DNA'ya ulaşmak için fosillerin tek kaynak olmadığının görüldüğüne dikkat çekti.
Kopenhag Üniversitesi'nden genetik bilimci Eske Willerslev, "Bir hayvan veya insan dışkıladığında organizmadaki hücreler de dışarı çıkar. Bu hücrelerdeki DNA parçacıklarını toprak örneklerinde görebiliyoruz. Son derece güçlü dizileme teknikeriyle ilk defa bu parçacıklara dayanarak genomları yeniden yapılandırdık. Saç, idrar ve dışkının doğru koşullar altında 10 bin yıldan uzun yaşayabilecek genetik materyal sunabildiğini gösterdik" dedi.
Meksika'nın kuzeyindeki dağlık alanda bulunan Chiquihuite Mağarası çevresinde, ayıların yanı sıra yarasa, kanguru ve kemirgenlerin de kemik ve DNA örnekleri bulunmuştu. Analiz sonuçlarına göre, bu bölgede eski çağlarda yaşamış ayıların bugün Kuzey Amerika'da yaşayan siyah ayıların yakın akrabası olduğu görüldü.
Independent Türkçe, Science Alert