Türkiye'de turizm sezonu başında hızla artan COVID-19 vakalarının erken rezervasyonları durma noktasına getirmesi ve ülkenin en büyük turizm pazarı Rusya'nın uçuşları durdurarak seyahat uyarısında bulunmasının ardından turizm sektörü yeni bir kayıp sezon yaşamaktan endişeli.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta vaka sayılarını düşürmek ve yaz sezonunu kurtarmak için son çare olarak 17 Mayıs'a kadar sürecek "tam kapanma" kararı almıştı.
Yüksek dış borcunu dengelemesi için turistlerin ülkeye getirdiği döviz Türkiye için büyük önem taşıyor. Ancak turizm gelirleri geçen yıl salgın nedeniyle yüzde 65 gerilemişti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Reuters'a yaptığı açıklamada, koronavirüs günlük vaka sayılarının 17 Mayıs'tan sonra 5,000'in altına inmesi halinde bu yıl için koydukları 30 milyon turist hedefini koruduklarını söyledi.
Türkiye vaka sayıları açısından dünya genelinde ikinci sıraya kadar yükseldikten sonra şu anda dördüncü sırada yer alırken; seyahat acentaları, turizm birlikleri ve oteller tam da sezon açılışı öncesindeki bu yükseliş nedeniyle bu sezonun geçen yıla kıyasla çok da iyi geçmeyeceğinden korkuyor.
Bazı Türk ve Rus acentalar, turizm açısından Ağustos'a kadar zorlu bir dönem beklerken, son dakika rezervasyonlarının belirleyici olacağını ifade ediyorlar.
İstabul merkezli Andiamo Tour'un Genel Müdürü Cem Polatoğlu, "(Kapanma kararı) tabi ki olumsuzluğu biraz daha olumluya çevirecek. Ama sezonu kurtarmak için çok geç bir hamle. Bunu çok önce, Şubat'ta Mart'ta yapacaktık" dedi.
Polatoğlu, Mayıs sonunda vakalar 5000'in altına inse bile kaynak ülkelerin Türkiye'yi güvenli seyahat listesine eklemelerinin zaman alacağını; bunun da turizm açısından muhtemelen Haziran ayının da kaybedilmesi anlamına geleceğnii söyledi.
Türkiye'de geçen ay 60,000 seviyesiyle zirveyi gören günlük vaka sayıları, ülkenin en büyük beş turizm pazarı olan Rusya, Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve İran'ın seyahat uyarıları getirmesine neden oldu.
Rusya, Türkiye'deki COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle iki ülke arasında 15 Nisan ile 1 Haziran arasında yapılacak uçuşların sayısını azaltmıştı. Ankara, Rusya'nın uçuş sınırlamasıyla turist sayısında 500,000'e yakın düşüş olabileceğini, yaz rezervasyonlarında sıkıntı gözükmediğini açıklamıştı.
Ancak Rusya uçuş yasağını uzatabilir. Rusya Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova geçen hafta yetkililer bir karara varana kadar Rus operatörlerün 1 Haziran'dan sonrası için tur satmamaları gerektiğini söyledi.
Moskova'daki Travelland acentası yöneticisi Yana Starostina ise, müşterilerin hâlâ Türkiye'ye gitmek istediklerini ancak kendisinin Ağustos'a kadar bunu mümkün görmediğini belirtti.
Türk Dışişleri ve Sağlık Bakanları 12 Mayıs'ta iki ülke arasındaki seyahatlerle ilgili görüşmeler yapmak için Moskova'ya gidecekler.
Zorlu sınav
Akdeniz'deki turizm merkezleri seyahat uyarılarına, bölgesel kısıtlamalara ve aşılama süreçlerindeki farkılıklara rağmen rezervasyon çekmeye çalışıyorlar.
Yunanistan geçen hafta ülke dışından gelecek daha fazla ziyaretçi için karantina kısıtlamalarını kaldırırdı. Türkiye ise İngiltere, Çin, Ukrayna ve diğer bazı ülkeler için Mayıs ortasından itibaren test zorunluluğunu kaldıracak.
Türkiye ekonomisinin %12'sini oluşturan turizm geçen yıl Haziran itibarıyla kısıtlamalar kaldırılmış olsa bile salgından en çok etkilenen sektör oldu.
Turizm gelirlerinin sadece 12 milyar dolarda kaldığı geçen yıl, Türkiye'nin cari işlemler açığı da 37 milyar dolara yükseldi. Turizm gelirleri 2019'da 35 milyar dolarla rekor seviyede gerçekleşmişti.
Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre bu yıl Ocak-Mart döneminde yabancı ziyaretçi sayısı %54 düşse de, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, koronavirüs vakalarında 21 Nisan'dan itibaren yaşanan sert düşüşün önlemlerin işe yaradığını gösteren umut verici bir işaret olduğunu söyledi.
Ersoy, "Hedefimiz, 1 Haziran itibarıyla turist trafiğini açmak için 17 Mayıs'tan sonra vaka sayısı olarak 5,000'in altına inmek. Bu sayıya düşebilirsek 30 milyon hedefimizi hala koruyoruz" dedi.
Bazı sektör temsilcileri için ise bu beklenti oldukça iyimser.
Andiamo Tour'dan Polatoğlu, 12,000 seyahat acentasından 6,000 tanesinin kapalı olduğunu belirtirken; birçok acentanın pandemi döneminde aldığı kredileri de geri ödeyemediğine işaret etti.
Antalya'daki Bora Bora Butik Hotel Satış Pazarlama Müdürü Bora Kök, Akdeniz turizminin Nisan'dan itibaren başladığını belirterek, "Tam kapanma uygulaması geç yapılmasına rağmen doğru bir karar" dedi.
Kök, "Eğer ki bu yıl Rusya'dan turist gelmeme durumu olursa inanıyorum ki bölgede ciddi anlamda iflaslar ve personel çıkarmaları olacaktır" diye ekledi.
Hükümet, tam kapanma kararının, şimdiye kadar nüfusun %16'sının aşılanmasını sağlayan çalışmaların ve güvenli turizm sertifikası uygulamasının son dakika rezervasyonları çekmesini umuyor.
Peninsula Tur Dalaman Bölge Müdürü Ali Kırlı, Dalaman bölgesinde bu yıl Mart ve Nisan'da günlük en fazla 20 erken rezervasyon aldıklarını söylerken, bu rakamın geçen yıl neredeyse 300 olduğunu belirtti.
Kırlı, "Erken rezervasyon dediğimiz satışlar neredeyse durma noktasında" dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır ise, "2021 yılına umutlu başlamıştık. Ancak vakalar maalesef istenen seviyelere gelemedi" diye konuştu.
Independent Türkçe