AK Parti Sözcüsü Ömer, Çelik “Siyaset ve diplomasi tarihsel tartışmaları kışkırtmamalıdır. Siyaset ve diplomasinin görevi tarihe ait tartışmaların bugünü ve geleceği rehin almasını engellemektir” dedi.
Twitter’dan değerlendirmede bulunan Çelik, “Siyasetçiler kendilerini tarihçilerin yerine koyarsa, görevlerini yapmamış olurlar” uyarısında bulundu.
Çelik şöyle devam etti:
Siyaset ve diplomasi, tarihi bugün ve gelecek için bir vizyona dönüştürmelidir. Tersini yaparsa tarihin istismarı, geleceğin mengenesi olur. Siyaset ve diplomasi köprü kurduğu sürece başarılıdır. Duvar örmeye başlarsa başarısızdır. Tarihsel tartışmaları siyaset adına duvar örmenin tuğlası yapmak kimseye fayda sağlamaz. Siyaset ve diplomasi bugün ve gelecek için vizyoner köprüler kurmalıdır.
“Biden, soykırım olarak tanıyacak” iddiası
ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak resmen tanımak için hazırlandığı iddia ediliyor.
ABD basınının, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak paylaştığı haberlerde, “Ermeni Soykırımı" iddiasını resmen tanıyacağı belirtilirlen son dakika fikrini değiştirme ihtimali de olduğu belirtiliyor.
Biden’in “Ermeni Soykırımı"nı resmen tanımasıyla, Rusya’dan satın alınan S-400 füzeleri ve Türkiye’nin son olarak F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmasının ardından Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.
NTV canlı yayınına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Biden tarafından söz konusu olayın tanınması durumunda neler yaşanacağı soruldu.
Çavuşoğlu, öyle bir durumun oluşmayacağını düşündüklerini, konunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Konunun tarihçiler tarafından karara bağlanmasının en doğrusu olduğunu aktaran Çavuşoğlu, dünyanın en saygın tarihçilerinden bir konsorsiyum oluşturulması, iki ülkenin de arşivlerini açması konusunda Türkiye'nin hazır olduğunu, Ermenistan'ın ise bu durumdan kaçtığını bildirdi.
Independent Türkçe