NASA, Mars'taki ilk helikopterin uçuş görüntülerinin tamamını yayımladı

Sıradaki denemelerde uzay aracı, Kızıl Gezegen'de daha yükseğe ve daha uzağa uçacak

NASA insanlığın başka bir gezegendeki ilk motorlu uçuşunun tam videosunu yayımladı.

Ingenuity helikopteri pazartesi günü üç metre yükseklikte 30 saniye havada süzüldü ve yere döndü. Bu esnada Mars'taki Perseverance gezgini tarafından görüntülendi.

1,8 kilogramlık döner kanatlı hava aracı, herhangi bir bilimsel alet taşımıyor ve herhangi bir araştırma görevinde yer almayacak. Fakat bu başarılı deneme, NASA'nın gelecekte başka araçlar geliştirmesi için değerli veriler sağlayacak.

Mars atmosferinde uçmak Dünya'dakinden çok daha zor: Helikopterin ters yönde dönen ikiz rotor kanatlarının uçuşun gerçekleşmesi için dakikada 2 bin 500 devirde (Dünya'dakinden 5 kat daha hızlı) dönmesi gerekiyor.

Bunun nedeni Mars'taki atmosfer basıncının Dünya'dakinin yüzde birinden daha az olması. Bu da helikopterin uçacak kadar hafif fakat bu atmosferik geri itiş eksikliğinin üstesinden gelebilecek kadar güçlü olması gerektiği anlamına geliyor.

Perseverance gezgini, yaklaşık 64,3 metre uzakta, Mars'ın Jezero Krateri'nde bulunan "Van Zyl Overlook"ta park halinde durdu ve kameralarıyla uçuşun tamamını görüntüledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proje yöneticisi MiMi Aung görevin başarılı olmasından kısa bir süre sonra ekibine, "Artık insanların başka bir gezegende döner kanatlı bir hava aracı uçurduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Gelecek test uçuşlarında uzay aracı daha uzağa ve yüzeyden daha yüksekte uçarak helikopterin performansına dair daha fazla bilgi verecek.

Önümüzdeki iki hafta içinde 4 uçuşun daha gerçekleşmesi bekleniyor. Proje yöneticisi Aung, ekibin "sınırları zorlayacağını", helikopterin "özellikle deney programının sonuna doğru kesinlikle daha da hızlı olacağını, daha uzağa uçacağını" söylüyor.

Perseverance Kızıl Gezegen'de kadim yaşamı arama görevine devam edecek. Gezgin, gelecekte Dünya'da analiz edilmek üzere Mars kayası çıkarmak için tasarlandı. Daha sonra numunelerin alınması için birbirini izleyen iki görev yapılacak.

Araçta ayrıca insanların bu yabancı gezegeni keşfetmesi için yolu açabilecek karbondioksiti oksijene dönüştürme yolları gibi ispat projeleri yer alıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU