NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel'de NATO karargahında bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Ukrayna'nın güneydoğusundaki bölgede artan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.
Rusya'nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini, durumu endişeyle takip ettiğini söyleyen Stoltenberg, bunun Kırım'ın 2014'te Rusya tarafından yasa dışı ilhakından bu yana en büyük askeri yığınak olduğunu belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Stoltenberg, "Rusya'nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe vericidir. Rusya, Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı derhal sonlandırmalı, provokasyonları bitirmeli ve gerginliği düşürmelidir" dedi.
Rusya'yı uluslararası sorumluluklarına uymaya çağıran Stoltenberg, "NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır. Rusya'nın Kırım'ı gayrimeşru ve yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, Rusya'dan Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı güçlere destek vermemesini ve Rusya topraklarından güçlerini çekmesini isteyerek, "NATO Ukrayna'nın yanında durmaya devam etmektedir" diye konuştu.
"Ukrayna'nın üyeliğine NATO karar verir"
Ukrayna'nın NATO'ya katılıp katılmayacağıyla ilgili tartışamalara ilişkin de açıklama yapan Stoltenberg şunları kaydetti:
Ukrayna'nın üyeliğe hazır olup olmadığına karar vermek 30 NATO ülkesinin alacağı bir karar. Başka kimsenin bu konuda sürece dahil olmaya çalışmaya hakkı yok. Rusya şu anda komşularının ne yapıp yapamayacağına karışabileceği bir etki ortamını yeniden kurmaya çalışıyor" dedi.
Ukrayna Rusya'ya karşı NATO'dan askeri destek istedi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Rusya'nın Ukrayna sınırında, işgal altındaki bölgelerde ve denizde askeri yığınağını artırdığını, yığınağın Ukrayna'nın doğusunda, Kırım'da ve doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştığı bilgisini verdi.
Kuleba, Rusya'nın Ukrayna karşıtı propagandasını da artırdığını ifade ederek "Bu zeminde NATO-Ukrayna Konseyi, NATO-Ukrayna sözleşmesinin 15. maddesi gereğince toplanacaktır" dedi.
Kuleba, 15. maddenin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, siyasi bağımsızlığına ve güvenliğine doğrudan bir tehdit olması halinde NATO ve Ukrayna'nın kriz danışma mekanizmasının istişarelerde bulunmasını öngördüğünü aktardı.
Kırım'ın 2014'teki ilhakında Rusya'nın hızlı davrandığını, sahada olaylar cereyan ederken Batılı ülkelerin tepkilerinin ne olması gerektiğini düşündüğünü belirten Kuleba, "Rusya artık hiç kimseyi hazırlıksız yakalayamayacak. Ukrayna ve dostları ihtiyatlı olacak. Rusya'nın yeni bir şiddet sarmalı başlatması halinde bunun her bakımdan maliyeti olacak. Ukrayna savaş istemiyor. Biz saldırı veya gerginliğin tırmanmasını planlamıyoruz. Ukrayna sorunun çözümünde diplomatik ve siyasi yolları denemek istiyor" dedi.
"Uygulamada da desteğe ihtiyacımız var"
Bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile NATO'nun Ukrayna'yı nasıl destekleyebileceğini konuştuklarını aktaran Kuleba, "Her destek cümlesinin önemi var ve bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak bizim uygulamada da desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.
Kuleba, "Ukrayna, NATO ve müttefikler Moskova'nın durumu daha da gerginleştirmesini önlemek ve Karadeniz bölgesinde güvenliğin sağlanması için çok şey yapabilir." ifadesini kullandı. Kuleba, NATO'nun Ukrayna'ya nasıl destek verebileceği konusunda ise şunları söyledi:
Operasyonel seviyede Rusya'yı caydıracak ve saldırgan niyetlerini sınırlandıracak tedbirlere ihtiyacımız var. Bu Rusya'nın saldırganlığının maliyetini yükseltecek yeni yaptırımlar olabilir. Bunlar ayrıca Ukrayna'nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmeyi hedefleyen doğrudan destek olabilir. Çünkü Rusya'nın üçüncü ülkelerin Ukrayna ile savunma sektöründe iş birliği yapmasını engellemek için hiçbir çabadan kaçınmadığını biliyoruz. Rusya bizim savunma kabiliyetlerimizi baltalamak için elinden geleni yapıyor.
Donbass'ta yaşanan gerilim
Geçen haftalarda Rusya, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donbass bölgesine askeri birliklerini sevk etmişti. Bunun üzerine Ukrayna, Avrupa Birliği ve ABD'den tepkiler gelmişti.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Donbass'taki durumun kötüye gitmesi halinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiğini açıklamıştı.
ABD, Rusya'yı Ukrayna'da 'istikrarı bozucu' eylemlerde bulunmakla suçlamıştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacak" dediği belirtilmişti.
Son olarak ABD, iki savaş gemisini Karadeniz'e göndermek için Türkiye'ye bildirimde bulunmuştu.
Independent Türkçe, Reuters, AA