Son günlerde Donbass bölgesinde, Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşanan gerilimde tansiyonu artıran gelişmeler yaşanıyor.
Geçen hafta Rusya, söz konusu bölgeye askeri birliklerini sevk etmişti. Bunun üzerine Ukrayna, Avrupa Birliği ve ABD'den tepkiler gelmişti.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Donbass'taki durumun kötüye gitmesi halinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiğini açıklamıştı.
ABD, Rusya'yı Ukrayna'da 'istikrarı bozucu' eylemlerde bulunmakla suçlamıştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacak" dediği belirtilmişti.
ABD savaş gemilerini Karadeniz'e gönderiyor
ABD merkezli CNN'e konuşan Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Ukrayna'ya destek için önümüzdeki haftalarda Karadeniz'e savaş gemileri göndermeyi düşündüklerini söyledi.
Adı açıklanmayan Pentagon yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'nın doğu sınırında askeri varlığını artırmasını dikkatle izlediklerini belirtti.
Pentagon yetkilisi, Amerikan donanmasının Karadeniz'de düzenli olarak faaliyet gösterdiğini ancak savaş gemilerinin konuşlandırılmasının Rusya'ya "ABD'nin gelişmeleri dikkatle izlediği" mesajı vereceğini kaydetti.
Karadeniz üzerinde uluslararası hava sahasında keşif uçuşlarını sürdürdüklerini ve Rusya'nın Kırım'daki askeri faaliyetlerini takip ettiklerini söyleyen yetkili, "Sayıları artan Rus güçleri askeri bir harekata başlayacakları izlenimi vermiyor ancak koşullar değişirse, biz de yanıt vermek için hazır olacağız" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD, Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulundu
Bu gelişmeler yaşanırken; ABD, 2 savaş gemisinin Türk boğazlarından Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulundu.
AA'nın haberine göre; diplomatik kaynaklar, ABD'nin 2 savaş gemisini Karadeniz'e göndereceği yönündeki haberlere ilişkin, "Tarafımıza Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz'e çıkacaklarına dair 15 gün önceden diplomatik kanallardan bildirim yapıldı" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynaklar, gemilerin 4 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacağını da belirtti.
1936 tarihli Montrö Sözleşmesi hükümleri gereği, ABD'nin savaş gemilerini Karadeniz'e göndermeden 15 gün önce Türkiye'ye bildirimde bulunması gerekiyor.
Ayrıca sözleşme hükümleri gereği; Karadeniz'e kıyısı olmayan devletlerin savaş gemileri denizde 21 günden fazla kalamıyor.
Rusya'dan açıklama: Müdahale edebiliriz
Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceklerini söyledi.
Dmitriy Kozak şunları kaydetti:
Her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir. Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbas'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız.
Peskov: Sınırlarımızda iç savaş yeniden başlarsa bu, Rusya’nın güvenliği için tehdit oluşturacaktır
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği ve Donbas’taki krizle ilgili sorularını cevaplandırdı.
Ukrayna’nın Donbas’taki krizin çözümünü tamamen askeri yoldan çözme fikrine sahip olduğunu iddia eden Peskov, "Kremlin’de, Ukrayna’da iç savaşın yeniden başlayacağına dair endişe var ve eğer bizim sınırlarımızda iç savaş ve geniş çaplı çatışmalar yeniden başlarsa bu, Rusya’nın güvenliği için tehdit oluşturacaktır. Bu durumun gelişmesinin dinamikleri ve Ukrayna tarafının davranışlarının dinamikleri potansiyel silahlı çatışmaların yeniden başlaması tehlikesini oluşturuyor" dedi.
Zaharova: Ukrayna’nın NATO üyeliği, durumu kötüleştirir
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da verdiği brifingde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Donbas ziyaretinde ülkesinin NATO’ya üye olmasının, bölgedeki çatışmaları sonlandıracağı yönünde açıklamasını hatırlatarak "Ukrayna’nın NATO’ya üye olması olasılığı, ülkeye barışın getirilmesi yerine, tam tersine Ukrayna’nın güney doğusundaki durumu kötüleştirecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar yol açacaktır" dedi.
Kiev yönetimine sorumlu bir yaklaşım sergilemesi ve Minsk Anlaşmalarını uygulaması çağrısında bulunduklarını vurgulayan Zaharova, "Donbas’taki durum zor ve gerginleşebilir. Bunun nedeni de Ukrayna’nın güney doğusundaki meselenin güçle çözüleceğine inanan Kiev’in savaş tutumudur. Bu bölgeye askerler ve askeri teçhizat konuşlandırılıyor" değerlendirmesini yaptı.
Donbass'ta yaşanan çatışmalar
Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbass bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.
Independent Türkçe, AA, Reuters, BBC Türkçe