Bakan Çavuşoğlu’nun “gözden geçirin” isteminin ardından Kanada, SİHA parçalarının ihracat izinlerini tamamen iptal etti

Kanada’dan yapılan açıklamada “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” denildi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, pazartesi öğlen saatlerinde Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau'yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı görüşmeye ilişkin, “Görüşmede Türkiye’ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlık iletilerek bu durumun gözden geçirilmesi istendi” notunu geçti.

BBC'de yer alan habere göre akşam saatlerinde ise Garneau, Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarının Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan’a karşı kullanıldığının tespit edilmesi üzerine bugün söz konusu teknolojinin Türkiye’ye ihracat izninin iptal edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Garneau, “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” dedi.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "NATO müttefiklerimizin yapıcı olmayan, ikili ilişkilerimizin kötü etkilenmesine ve ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz" dedi.

Ekim 2020’de askıya alındı

Ekim 2020’de o dönem Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldığını açıklamıştı.

İhracatın askıya alınmasının ardından Türkiye’den Kanada’nın “müttefiklik ruhu”na uygun davranmadığı görüşüne yer verilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Kanada’nın kararının ardından sosyal medya hesabında şunları yazmıştı:

Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimizde de yer alan, ASELSAN’ın ürettiği İHA-SİHA kameralarının seri üretimini artırıyor, geliştirme projelerimizi de hızlandırıyoruz. Bayraktar TB2 ve ANKA İHA ve SİHA’larımız görevlerini icra etmeyi sürdürecek, savunma sanayiimiz yoluna güçlenerek devam edecektir.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU