Yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliği, ABD'de koruma altındaki ormanlık alanların önemli bir kısmını cansız "hayalet ormanlara" dönüştürdü. Üstelik bu ormanlar uzaydan görüntülenebilecek kadar yayılmış durumda.
Araştırmacılar binlerce yapraksız ağaç gövdesiyle, kütükler ve devrilmiş ağaçlarla dolu bu hayalet ormanların, son 30 yılda Kuzey Carolina'nın Timsah Nehri Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndaki ağaç örtüsünün yaklaşık yüzde 11'ini ele geçirdiğini saptadı. Bu da binlerce hektarlık bölgenin, ölü bir alana dönüştüğü anlamına geliyor.
Bu durumun, orman toprağını tuzlu deniz suyuna maruz bırakan deniz seviyesindeki yükselmeden kaynaklandığı ifade ediliyor.
NASA'nın Landsat uydusunun 1985 ve 2019 arasında kaydettiği görüntüleri analiz eden araştırmacılar, koruma alanındaki 8 bin 500 hektarlık bir bölgenin, bu dönemde hayalet ormanlara dönüştüğünü ortaya koydu.
Şaşırtıcı bir şekilde, yeni ölen ağaçların yarısından fazlası, bölgeye en yakın kıyıdan yaklaşık 1 kilometre içerideydi. Yani gelgitle birlikte yükselen suların ulaşamayacağı bir noktadaydı.
Uzmanlara göre suyun bu kadar içeri ulaşmasına iklim değişikliğiyle beraber şiddetlenen fırtınalar sebep oldu. Özellikle 2011'de Irene Kasırgası'na eşlik eden fırtına dalgası en yıkıcı olanıydı.
Bu kasırgada denizde oluşan 1,8 metre yüksekliğindeki bir su duvarı, 2 kilometreden daha içeride bulunan bölgelere kadar uzanmış ve arkasındaki her şeyi sular altında bırakmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Timsah Nehri Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı, bu kasırga sırasında 5 yıllık bir kuraklıktan kurtulmaya çalışıyordu ve sonuçta ortaya çıkan hasar çok büyük oldu.
Yalnızca 2012'de 4 bin 400 hektardan büyük bir alandaki ağaçlar "hayaletlere" dönüştü. Çalışmaya konu edilen 35 yıllık sürenin tamamında, deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle kaybedilen kıyı arazisi ise bin 100 hektardı.
İklim değişikliği küresel deniz seviyelerini yükselttikçe, Irene gibi fırtına dalgalanmalarının daha yıkıcı hale gelmesi ve daha fazla sel felaketiyle sonuçlanması bekleniyor.
New York'taki Columbia Üniversitesi'nden bilim insanı Jacky Austermann, bu dalgalanmaların "deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili en acil sorun" olduğunu söylüyor.
Çalışmanın yazarları ise Kuzey Carolina'dan çıkarılacak derslerin, gelecekteki fırtınaların zararlı etkilerini tahmin etmelerini ve yönetmelerini sağlayabileceğini ifade ediyor.
Independent Türkçe, Livescience
Derleyen: Çağla Üren