2011 yılından beri iç savaşın sürdüğü Suriye'de bir ara Şam'ın kontrolünü bile elinde tutmakta zorlanan Beşar Esad, Rusya ve İran'ın açık desteğiyle askeri açıdan kritik durumdan kurtuldu, ülkenin önemli bir kesiminde askeri kontrolü sağladı.
Buna karşın Esad yönetimi, belki çatışmaların en yoğun olduğu 2012-2015 yılları arasındaki dönemden bile daha kritik bir süreçten geçiyor.
ABD yönetiminin geçen yıl devreye soktuğu ve "Sezar Yasası" olarak bilinen yaptırımlar, Suriye'yi ekonomik açıdan adeta çökertmiş durumda.
Parası değer kaybeden Suriye, yeterli yakıt bulamıyor
Yaptırımların etkisiyle ve ülkenin petrol yataklarının büyük ölçüde ABD’nin destek verdiği ancak Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında olan kuzeydoğu bölgelerinde kalması nedeniyle ülkedeki yakıt sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda.
Koronavirüs salgınının da ülkedeki ekonomik sıkıntıların artmasında önemli etkisi oldu.
Ülkedeki son durumu Esad'ın en büyük destek sahibi olduğu Lazkiye'de yaşayan Beyrut merkezli, Futuristic Studies Institute Araştırma Merkezi'ne bağlı çalışan gazeteci Somer Sultan'a sorduk.
Suriye'de yakıt sorununun son aylarda giderek derinleştiğini belirten Sultan, "Suriye lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi üzerine bir sürü zamma giden devlet, bu defa artık yeterli miktarda yakıt temin edememeye başladı" dedi.
"SGD ile anlaşmazlık petrol krizine soktu, arabalara hafta 20 litre benzin veriliyor"
Yaşanan ekonomik krizin başlıca sebepleri hakkında bilgi veren Sultan, "Birinci sebebi, SDG'nin doğudaki sahalardan çıkan petrolün paylaşımında uzlaşmaya varılamaması. İkini sebep ise ABD'nin Sezar yasası gösteriliyor. 2000 CC (aracın silindir hacmi) ve altı motorlu benzin arabalarına ayda 200 litre doldurma hakkı verilmişti ancak yakıt sıkıntısı büyüyünce her arabaya haftada bir, 20 litre hakkı kaldı" diye konuştu.
Akar yakıt sıkıntısı nedeniyle araçların benzin istasyonlarında bazen iki veya üç gün beklemek zorunda kaldığını aktaran Sultan, "2000 CC yukarısı motorlu araçlar ise benzini ancak kara borsadan almak zorunda kalıyor. Araba sırası bazen iki kilometre uzanıyor" ifadelerini kullandı.
"Hiç mazot alamayan aileler oldu"
Daha önce sobalar için devletin her aileye yılda 200 litre mazot alma hakkı verdiğini söyleyen Sultan, "Yarısı kış başlamadan önce diğer yarısı yılbaşından sonra dağıtılırdı. Bu son krizle birlikte bazı yerlerde ancak 60-70 litre dağıtılırken bazı aileler hiç mazot alamadı bu yıl" bilgisini paylaştı.
"Elektrik kesintileri insanları akülü ışıklara, led lambalara yönlendirdi"
Son haftada ise toplu taşımalara dağıtılan mazot miktarlarının da yarı yarıya indirildiğini kaydeden, Sultan şunları kaydetti:
"Elektrik, bir buçuk saat gelir dört buçuk saat gider, yani 24 saat içerisinde toplam 6 saat gelir. Halk, genellikle akülü ışıklara, güneş enerjisiyle çalışan led lambalara yöneldi."
Esad, "hırsız" olarak nitelendirdiği bazı tüccarları sorumlu tuttu
Sultan, geçen günlerde bir geminin kaza yapması sonucu Süveyş Kanalı'ndaki trafiğin de durmasının da ülkedeki petrol sıkıntısını tırmandırdığını söyledi.
Sultan, koronavirüs tedavisinin bitmesinin ardından iyileşen Esad'ın ülkedeki ekonomik krizin tırmanmasından sorumlu tuttuğu tüccarları sert bir şekilde uyardığını kaydetti.
Sultan, Esad'ın konuşmasında fırsatçılıkla suçladığı bazı tüccarları "Hırsız" olarak nitelendirdiğini söyledi.
Humus rafinerisine doğudan ham petrol getirildi iddiası
Sultan, son olarak petrol krizini çözmek için çabaların sürdüğünü, Humus Rafinerisi'ne ülkenin doğusundan yeni ham petrolün sevk edildiğini ve bunun da SGD bölgesinden geldiğinin öne sürüldüğünü iddia ederek sözlerini tamamladı.
© The Independentturkish