Yeni bir araştırma, tek amacı insanlarla tartışmak olan yapay zeka sisteminin argüman üretebilme ve iletişim kurma becerisini gözler önüne serdi.
ABD merkezli teknoloji devi IBM'nin geliştirdiği Project Debater isimli yapay zeka sistemi, girdiği tartışmalarda önce bir taraf seçiyor, sonra da "argüman madenciliği" diye bilinen bir teknik kullanıyor.
Bu teknikte yapay zeka, araştırmacıların sisteme yüklediği 400 milyon haber metninden oluşan arşivini tarıyor ve şu anda yaklaşık 100 tartışma başlığında başarılı bir performans sergileyebiliyor.
IBM, Project Debater'la birlikte tartışmalarda argüman üretebilen, anında mantıklı fikirler geliştirip sunabilen bir yapay zeka hedefliyordu. Saygın hakemli dergi Nature'da yayımlanan yeni makalede araştırmacıların bu konuda epey yol kat ettiği ortaya kondu.
17 Mart'ta yayımlanan makalede IBM, yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalıştığı projedeki son gelişmeleri paylaştı ve yapay zekayı, 2019'da yapılan bir tartışma deneyinden elde edilen veriler ışığında değerlendirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu deneyde yapay zeka, münazara şampiyonu Harish Natarajan'la karşı karşıya gelmişti. Tartışmanın konusu anaokullarının aileler için desteklenmesinin gerekip gerekmediğiydi.
Makaleye göre belirlenen konu sonrası her iki tarafa da internet erişim izni olmadan 15 dakikalık bir süre verildi ve taraflar konuşmalarını hazırladı. Sonrasında 4 dakikalık konuşmalar yapıldı ve argümanlar sunuldu. Bunun ardından ikişer dakikalık kapanış konuşmaları geldi ve oturum sona erdi.
Münazaranın kazananı Harish Natarajan oldu. Ancak Project Debater, karmaşık bir konuda argüman oluşturabildiğini ve argümanı desteklemek için bir örnekler sunabildiğini kanıtladı.
Zira deneyin gözlemcileri, yapay zekanın performansını olumlu değerlendirdi. IBM Hafa Araştırma Laboratuvarı'nda görev alan Noam Slonim liderliğindeki araştırma ekibi, makalede şu açıklamalara yer verdi:
Tartışma, insan zihninin birincil bilişsel etkinliğini temsil eder. Dili anlama ve üretme yeteneğine dair geniş bir birikimin aynı anda uygulanmasını gerektirir.
Birleşik Krallık'taki Dundee Üniversitesi'nden argüman teknolojisi araştırmacısı Chris Reed ise çalışmayı şöyle yorumladı:
Yapay zeka alanında ve argüman teknolojisi mühendisliğindeki gelişmeler, yoğun bir ticari taleple bir araya geldi. Bu da sektörün hızla gelişmesini sağladı.
Independent Türkçe, Science Alert, Russia Today, Webtekno
Derleyen: Çağla Üren