Çin, Tesla araçlarındaki kameraların casusluk amaçlı kullanılabileceği endişesi üzerine, ordu personelinin yanı sıra devlete bağlı kilit öneme sahip şirketlerin çalışanlarının bu firmanın ürünlerini kullanmasını yasakladı.
Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, bu araçlarından topladığı bilgilerin Çin için "ulusal güvenlik sızıntısına" yol açabileceği kaygısının göz önünde bulundurulduğu ve yasak kararının öncesinde Çinli hükümet yetkililerinin kameralardan edinilen bazı verilerin ABD'ye gönderilebileceğine dair endişe taşıdığını gösteren raporlar hazırlandığı aktarıldı.
Bloomberg de hassas bilgilerin Tesla araçlarındaki kameralarla toplanabileceğine dair kaygıları dikkate alan Çin ordusunun, kendisine bağlı yerleşke ve konut sahalarında bu vasıtaların kullanılmasını yasakladığını ifade etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Meseleye dair bilgi sahibi bir kaynak, söz konusu yasağın bu hafta askeri konut sakinlerine ve diğer ilgili kişilere aktarıldığını belirtti.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla'nın sahibi Elon Musk ise söz konusu kararın üzerinden 24 saat geçmeden katıldığı Çin Kalkınma Forumu'nda, "araçlarının casusluk için kullanılması halinde firmasına kilit vuracağını" söyledi.
Musk, firmasının teknolojik imkanlarını casusluk faaliyetlerinde kullandığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, Tesla'nın araçlarının Çin'de ya da başka herhangi bir yerde casusluk için kullanılması halinde şirketinin kapatılacağını belirtti.
Dünyanın en zenginleri listesinde Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un ardından ikinci sırada yer alan iş insanı, "Bir ticari firmanın casusluk faaliyetlerine katılması o kuruluş için son derece kötü sonuçlar doğurur. Örneğin, Tesla'nın arabaları Çin'de ya da başka bir yerde veya başka bir ülkede casusluk için kullanılıyor olsa biz bu firmayı her yerde kapatırız" dedi.
Independent Türkçe, Bloomberg, Wall Street Journal
Derleyen: Elvide Demirkol