Devrim Muhafızları "edepsizliği teşvik ettiği" gerekçesiyle mankenlik ajanslarını bastı

İranlı general “Kuralları hiçe sayıp, sanal dünyada istediklerini yapabileceklerini düşünenler şunu bilsin ki kanunun elleri onları er ya da geç yakalayacaktır” dedi

Fotoğraf: Reuters

Adam Forrest - The Independent

İran’da 3 mankenlik ajansına baskın düzenleyen Devrim Muhafızları, söz konusu firmaları ve onlar için çalışan modelleri Müslüman kadın giyimine aykırı davranmakla suçladı.

Ülkenin yarı resmi haber ajansı Fars’a göre, Arak şehri komutanı General Muhsin Kerimi gizli ajanslarda çalışan kişilerin “edepsizliği teşvik ettikleri” için tutuklandıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaç kişiyi tutukladıklarını açıklamayan Kerimi, “Kuralları hiçe sayıp, sanal dünyada istediklerini yapabileceklerini düşünenler şunu bilsin ki kanunun elleri onları er ya da geç yakalayacaktır” dedi.

Haberde, bu kişilere yöneltilen suçlamalar arasında mankenlerin iş için çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşmasının da yer aldığı kaydedildi.

Sosyal medya başta olmak üzere internet vasıtasıyla Batı’nın ve özellikle de Amerikan kültürünün etkisi karşısında uyarılarda bulunan İranlı yetkililer, ülkenin kıyafet düzenine karşı çıkarak Batılı giyim tarzını takip eden mankenlerin fotoğraflarını paylaşan ajansları ve moda etkinliklerini sıkça hedef alıyor.

 

 

İran’da geçen hafta yaşanan başka bir olayda, pop şarkısı eşliğinde dans eden kız öğrencilerin videosu sosyal medyada yoğun ilgi görürken bu görüntüleri “rahatsız edici” bulan yetkililerse soruşturma açmıştı.

Uzmanların videonun kaynağını araştırdığını belirten İran Eğitim Bakanı Muhammed Bethai, “Düşman, halkımızın arasına vesvese salmak için farklı yollar deniyor. Bunlardan biri de rahatsız edici videoları yaymak. Okullarda bu sinsi kliplerin yayımlanmasının arkasında bir tür siyasi komplo olduğundan eminim” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU