Birleşik Krallık'ta önümüzdeki 21 Mart 2021 Cumartesi günü nüfus sayımı yapılacak.
Ülkede her 10 yılda bir genel nüfus sayımı yapılıyor. Bu yıl ilk kez sayıma internet üzerinden gelen formlar doldurularak katılım olacak.
Yapılacak nüfus sayımında isteyenlerin işaretlemesi için etnik ve dini kimliğini belli eden kategoriler de bulunuyor.
Bu şekilde Birleşik Krallık'ta yaşayan etnik ve dini grupların sayıları hakkında da bilgilere ulaşılıyor.
Birleşik Krallık'taki Britanya Alevi Federasyonu, 21 Mart'ta yapılacak sayımda Alevilerin inanç bölümüne kendilerini Alevi olarak işaretlemesi için kampanya başlattı.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanları Hüseyin Mat ve Nevin Kamilağaoğlu da Britanya Alevi Federasyonu için bir destek mesajında bulundu.
Mat ve Kamilağaoğlu, bu ülkede bulunan Alevilerin inanç bölümüne Alevi yazdırmasının kimlik mücadelesinde önemli bir adım olacağını vurguladı.
Video konuşması ile destek istendi
Konuyla ilgili bir videoda hazırlayarak sosyal medyada paylaşan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrail Erbil, konuşmasında neden böyle bir kampanya başlattıklarını ve amaçlarını anlattı.
Erbil, çağrısında destek istediği video konuşmasında şunları söyledi:
Kimliğinden, inancından dolayı yok sayılan Aleviler! Artık yok sayılmak istemiyoruz. Britanya'da yaşadığımız bu ülkede 21 Mart 2021 Cumartesi günü bu şans bizim elimizde. Sayımda evlerimize ve internet üzerinden gelen formlara Alevi olarak kendimizi belirtirsek, inanç olarak Alevi yazarsak artık hiç kimse bizi yok sayamayacak. Britanya'daki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve diğer inanç örgütleri bizi kendileriyle eşit göz hizalarında görmek zorunda kalacaklar.
"Kamudan Aleviler de pay alacak"
Erbil, kampanya konuşmasını şu şekilde devam ettirdi:
Kamuya ayrılan bütçeden Aleviler de hakkını alacak. Çocuklarımız okula gittiğinde kendilerini Alevi olarak belirttiklerinde rahatlıkla Alevilik derslerini talep edebilecekler. Hastaneye giden canlar, kendilerini Alevi olarak belirlediklerinde yadırganmayacak. Hapishanede olan 'kader mahkumu' dediğimiz gençlerimiz, çocuklarımız hapishanede inanç hizmeti alabilecek. Ve daha birçok şey. 21 Mart 2021'de bu şans, bu köprü var. Bu köprüyü iyi kullanabilirsek gelecek kuşaklara iyi bir miras bırakabileceğiz.
"Aleviler vardır, Alevilik haktır deyin"
Erbil, kampanya konuşmasını, "21 Mart'ta evinize gelecek olan ve kadınların özgürlüğünü sembolize eden o mor renkli formları doldurun ve inanç hanesine Alevi yazın. Aleviliğimizi, Alevi kimliğini özgürleştirin, Aleviler vardır, Alevilik haktır deyin" sözleriyle bitirdi.
"100 bin kişinin inancını Alevi olarak işaretlemesini arzuluyoruz"
Son durumla ilgili bilgi almak üzere aradığımız Erbil, kampanyaya destek için yollardaydı.
Britanya'nın farklı noktalarına giderek buradaki Alevi topluluklarıyla görüşen Erbil, sayımda Alevi olarak kendilerini yazdırmaları için çağrıda bulunuyor.
Independent Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Erbil, nüfus sayımının 21 Mart'ta başlayacağını ancak mayıs ayına kadar devam edeceğini belirterek, "Alevi kimliğinin kayıtlarda yer alması tüm belediyelerinin kamu kurumlarının Alevi toplumuna yönelik eşit vatandaşlık hakları tanımasını sağlayacak" dedi.
İngiltere'de 300 bine yakın Alevi'nin olduğunun iddia eden Erbil, ancak bu sayının ne kadarının bu formları dolduracağına dair bir öngörülerinin olmadığını ancak en az 100 bin kişiyi arzuladıklarını söyledi.
"Alevi dostlarından da destek bekliyoruz"
Talep ettikleri hakları almak için tutturmaları gereken bir sayının olmadığını söyleyen Erbil, buna karşın işaretleyecek kişilerin kaç kişi olursa olsun kayıtlara gireceğini belirterek, bütün Aleviler'den ve Alevi dostlarından destek beklediklerini belirtti.
Maraş Katliamı'nın ardından kitlesel göç oldu
Birleşik Krallık, Almanya'dan sonra Avrupa'da en yoğun Alevi nüfusunun olduğu ülkelerden biri.
Britanya Alevi Federasyonu'nun nüfus sayımına yönelik kampanyasını yürüten Medya Production Centre adlı ajansın sahibi gazeteci Ruhi Karadağ'ın iddiasına göre kayıtlı-kayıtsız 600 bine yakın Türkiyeli ve Kıbrıslı Türk'ün bulunduğu Birleşik Krallık'ta bu nüfusun yarısına yakını Alevi kökenli.
Alevi nüfusunun yoğun olmasının nedeni ise 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında yaşanan ve tarihe "Maraş Katliamı" olarak geçen olayın ardında bu ilde yaşayan Alevilerin kitlesel olarak bu ülkeye göç etmesi.
Karadağ'ın verdiği bilgiye göre, bu tercihte o günlerde Birleşik Krallık'ın vize istememesi de etkili oldu. Farklı Avrupa ülkelerine iltica eden binlerce Maraşlı Alevi, ardından Britanya'nın yolunu tuttu.
Zamanla Maraşlılar dışında Kayseri Sarız'dan, Sivas Gürün'den daha az sayıda Tuncelili, Malatyalı, Erzincanlı Aleviler de eklenince İngiltere'de bugünkü Alevi nüfusunun temelleri atıldı.
Genç kuşakların tavrı merak konusu oluyor
Ancak buna karşın 100 bin sayısının tutturulması çok da kolay değil.
Bunun en önemli nedeni ise Birleşik Krallık'ta doğup, buranın kültürüyle yetişmiş genç kuşakların ne düzeyde duyarlılık göstereceklerinin kestirilememesi.
Türkiye'ye girişlerde sosyal medya gözaltıları da çekingenlik yaratmış
Ayrıca düşündüren bir diğer noktada Türkiye ile halen teması olan bazı Alevilerin kaygıları.
Son yıllarda Avrupa'da yaşayan pek çok gurbetçi hakkında Türkiye'ye girişlerinde sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlardan dolayı işlem yapıldığı biliniyor.
Karadağ, bu tür olayların Birleşik Krallık'ta yaşayan bazı Aleviler arasında da endişe yarattığı için bu kişilerin de sayımdaki tavrının net olarak bilinmediğini söyledi.
Alevi derneklerinin pandemi çalışmaları İngilizler'de sempati yarattı
Karadağ, bu endişelere karşın Alevi derneklerinin pandemi sürecinde herkesi kapsayan yardım kampanyalarının İngilizler arasındaki Alevilere yönelik sempatiyi artırdığını, bu ilginin de sayımda Aleviler açısında teşvik edici olduğunu kaydetti.
Kampanya sloganlarının "Aleviler vardır, Alevilik haktır" olduğunu söyleyen Karadağ, şu ana kadar ilginin yüksek olduğunu da iddia etti.
Karadağ, ayrıca Türkiye kökenli sol-sosyalist gelenekten gelen Sünni kökenli kişilerden de sayımda Alevilere destek beklendiğini kaydetti.
© The Independentturkish