Koronavirüs pandemisinin, dünyanın en zengin ülkelerinde kadınların işgücüne katılımla ilgili kazanımlarında ciddi bir gerilemeye yol açtığı bildirildi. Uluslararası danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) OECD üyesi 33 ülkeyi incelediği Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi’ne göre, pandemi sürecinde ev ve çocuk bakımıyla ilgili sorumlulukları artan kadınların işgücüne katılımı 2017 seviyelerine geriledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pandemi nedeniyle 2020’de işsizlik artarken, araştırmada ele alınan 24 zengin ülkeden 17’sinde kadınların işlerini kaybetme olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Bu düşüşte, özellikle kadınların yoğun olarak çalıştığı pazarlama ve iletişim sektörlerinde işyerlerinin kapanması da etkili oldu. Erkek işgücünün yoğun olduğu finans ağırlıklı sektörlerdeyse işlerin büyük bölümü sekteye uğramadı.
Araştırma raporunda ayrıca, kadınların çocuk bakımı ve ev işlerinde neredeyse tam zamanlı bir işteki mesai saati kadar zaman harcadığı belirlendi. Buna göre kadınlar erkeklere göre çocuk bakımına haftada ortalama 7,7 saat daha fazla zaman harcıyor.
PwC’nin kıdemli ekonomisti Larice Stielow, “Ekonominin toparlanmasıyla işler de geri dönecek ama bunlar kesinlikle aynı işler olmayacak. Doğrudan eşit bakım yüküne yönelik politikaları uygulamaz ve ekonominin büyüyen sektörlerinde daha fazla kadının yer almasını sağlamazsak kadınlar daha az kalifiye ve düşük ücretli işler için geri dönecek” dedi.
Rapora göre, 2022’den önce çalışma hayatında cinsiyet eşitliği alanında ilerleme sağlanamayacak. O tarihte de zengin ülkelerin 2030’a kadar kayıpları telafi etmek için ilerleme hızının iki kat artması gerekiyor.
Independent Türkçe, Reuters