ABD’nin yaptırım kararına Rusya’dan yanıt: Ateşle oynamamaya çağırıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova "Bütün bunlar iç işlerimize açık müdahalenin devam etmesi için bahanedir. Buna katlanma niyetinde değiliz" diye konuştu

Fotoğraf: AFP

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Rus muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi ve tutuklanmasıyla ilgili Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarına mütekabiliyet ilkesine göre cevap vereceklerini bildirdi.

“Rus karşıtı saldırı başlattı”

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin yaptırım kararları ile "Avrupa Birliği (AB) ile düet yaparak Moskova’yı cezalandırmak için düşmanca Rus karşıtı saldırı" başlattığını belirtti. Zaharova, Beyaz Saray’ın dış düşman imajı geliştirmeye çalıştığını, kendi iç sorunlarıyla ilgilenmediğini savundu.

Yaptırımların uygulanma nedeni olarak Aleksey Navalni’nin sözde askeri kimyasalla zehirlendiği iddiasını "saçma" olarak nitelendiren Zaharova, "Bütün bunlar iç işlerimize açık müdahalenin devam etmesi için bahanedir. Buna katlanma niyetinde değiliz. Mütekabiliyet ilkesine göre tepki vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar veya başka baskılarla Rusya'ya bir şey empoze etme üzerine kurulu hesapların geçmişte başarısız olduğunu ve olmaya devam ettiğini belirten Zaharova, "Amerikan yaptırımları ne olursa olsun her türlü saldırganlığa karşı koyarak ulusal çıkarlarımızı tutarlı ve kararlı şekilde savunmaya devam edeceğiz. (ABD’li) meslektaşlarımızı ateşle oynamamaya çağırıyoruz" değerlendirmesine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve AB'den yaptırım kararı

ABD, Rus muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi ve tutuklanmasıyla ilgili Rusya'dan 7 yetkili ve 14 kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı. 

Avrupa Birliği de,Navalni'nin hapse atılmasına tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın dört üst düzey Rus yetkiliye dün ABD ile eş zamanlı olarak yaptırım getirdi.

Yaptırım kararı geçen hafta AB dışişleri bakanları tarafından onaylanmıştı.

AB yaptırımları, Putin'e doğrudan rapor veren ve büyük soruşturmaları idare eden komitenin başındaki Alexander Bastrykin'in de dahil olduğu dört kişiye getirildi.

AB yaptırımları ayrıca Rusya'nın baş savcısı Igor Krasnov'u, Rusya Ulusal Muhafızları'nın başı Viktor Zolotov'u ve federal hapishane hizmetlerinin idarecisi Alexander Kalashnikov'u kapsıyor.

Yaptırım getirilen isimlerin Avrupa'daki mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere seyahat yasakları getirilecek.

Öte yandan, AB'nin bu sembolik yaptırımları, Avrupa'ya seyahat eden Putin'e yakın varlıklı iş insanlarının cezalandırılmasını isteyen Navalni destekçilerinin beklentilerini karşılamadı.

Uzmanlara göre, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Batılı devletlerin Rus ekonomisine 2014'te getirdiği yaptırımlara kıyasla seyahat yasaklarının ve varlık dondurma tedbirlerinin çok az etkisi bulunuyor çünkü devlet yetkililerinin AB bankalarında paraları bulunmuyor ve bu kişiler AB'ye seyahat etmiyorlar.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz aylarda Rusya'da komaya girdikten sonra Berlin'de tedaviye alınan Navalni'nin Sovyet tarzı sinir gazı Novichok ile zehirlendiği açıklanmıştı. Daha sonra Rusya'ya dönen 44 yaşındaki Navalni, Moskova havalimanına varışında 17 Ocak'ta tutuklanmış, ardından protestolar patlak vermişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Navalni için serbest bırakılması kararı vermiş ancak Rus Adalet Bakanı Konstantin Chuichenko AİHM kararını "temelsiz ve hukuksuz” olarak niteleyerek, Navalni'nin salıverilmesi için "Rus hukukuna göre bir yasal neden yok” diyerek kararı reddetmişti.

 

AA, Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU