İran'da cezaevinde işkence gördüğü iddia edilen vücut geliştirme şampiyonu dudaklarını dikti

Halid Pirzade'nin kötü muamele yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum edildiği ve bir süredir açlık grevinde olduğu öne sürülüyor

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıldır hapiste tutulduğu belirtilen vücut geliştirme sporcusu Halid Pirzade cezaevinde dudaklarını dikti.

Jerusalem Post'un haberine göre 22 Şubat'tan bu yana açlık grevinde olan Pirzade'nin Tahran'da tutulduğu cezaevindeki şartlara tepki için böyle bir eylemde bulunduğu belirtildi.

İranlı şampiyon grekoromen güreşçi Serdar Paşayi, Pirzade'nin Singapur'da katıldığı bir şampiyonadaki görüntüsünü Twitter hesabında paylaşarak, "Onun adı Halid Pirzade ve Üçüncü Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonu. İran'ın dini liderine hakaretten iki yıldır hapiste. Omurgası kırıldı ve maruz kaldığı işkence yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum edildi" ifadesini kullandı.
 


İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) da Pirzade tarafından yazılan, bu sporcunun Tahran'daki hapishanede açlık grevine devam ettiğini ve dudaklarını birbirine diktiğini belirten bir mektup yayımladı. Pirzade'nin uygun tıbbi yardım ve şartlı tahliye istediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hapishane yetkililerinin vücut geliştirme sporcusuna işkence ettiği ve bu kişinin bacaklarıyla omurgasında ciddi hasar oluştuğu öne sürülürken, HRANA da Pirzade'nin Ağustos 2020'de ayağından ameliyat geçirdiğini aktardı.

Sporcunun omurgası ve bacakları için yeni bir ameliyata ve fizyoterapiye ihtiyaç duyduğu ancak aralık ayında bir kalp sorunu nedeniyle hastaneye kaldırılmasına izin verilmediği kaydedildi.

Mektupta Pirzade, "yaklaşık iki yıldır kimsenin kendisini ziyaret edemediğini, gençliğinin en güzel günlerini en kötü fiziksel, zihinsel ve psikolojik koşullarda geçirdiğini" anlattı:

Bildiğiniz gibi İslam Cumhuriyeti'nin devlet adamları, siyasetçileri ve yetkilileri, tüm uluslararası arenalarda insan haklarının, ifade özgürlüğünün ve vatandaşlık haklarının tartışmasız bir şekilde korunduğunu iddia ediyor. Ama soru şu ki, hakikaten ifade özgürlüğümüz var mı?

Cevabı kendim vereceğim! Konuştuktan sonra özgürlüğümüz yok! İran'daki insan hakları sorunları tüm kurum ve kuruluşlar için öncelikliyse, neden uygulanmıyor?

"İnsan hakları ve vatandaşlık ihlallerinin mağdurlarından biri" olduğunu belirten Pirzade, tutuklu kaldığı bütün günleri ya tekerlekli sandalyede ya bastona dayanarak ya da ameliyathanede geçirdiğini ve küçük kızını neredeyse iki yıldır hiç görmediğini söyledi.

Diğer yandan İran'daki İnsan Hakları Merkezi, Pirzade'nin "ulusal güvenliğe karşı toplanma ve gizli anlaşma" nedeniyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını, "tedavi edilmemiş kalp komplikasyonlarının yanı sıra sırtında ve dizlerinde sorunlar yaşadığını" bildirdi.


Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU