İstanbul bembeyaz örtüye bürünmüşken, pandemi nedeniyle henüz işlerini kaybetmeyen şehir sakinleri sabahın soğuğunda yollara döküldü.
Haber bültenleri, mega kentin vakai adliyeye dönen trafiğini şapkadan çıkan tavşanlar gibi ortalık yere sermekle meşguldü.
Havadan düşen kar, her geçen gün daha da yoksullaşan kent sakinlerinin yaşadıklarını da böyle örtüyordu işte…
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bağcılar, İstanbul'un tam ortasında büyükçe bir ilçe olmasına rağmen şehre bir o kadar da uzak.
Kara ve soğuğa bulanan ilçenin mahallelerinden biri de Çınar Mahallesi.
Çınar ağaçlarıyla kaplı da değil mahalle. Sıkış takış apartman dairlerinde yaşayan dar gelirlilerin her sabah çıkarak, didinerek, para kazanmaya çalışarak her akşam aynı yollardan döndükleri bu mahallenin muhtarı Hakan Delice meselenin bamteline dokunuyor:
"Eskiden muhtarlığa günde 20 icra tebligatı gelirdi. Şimdi gelen 70 tebligatın 45'i icra…"
Aynı şekilde boşanma tebligatlarının da sıklaştığını söylüyor Delice. Ekonomik sıkıntıların, 1999 depreminde kentte en çok etkilenen ilçelerden biri olan Bağcılar'daki bu evlerde yaşayan ailelerin birliklerini de tam temelden sarstığını öğreniyoruz böylece.
Pandemi depreminin artçı şokları bunlar.
"Trafik cezaları da arttı"
Tam bu sıkıntılarla birlikte devletin diğer resmi kağıtları bir çentik gibi duruyor. Normalden daha çok trafik cezalarının geldiğini anlatıyor muhtar Hakan Delice. "Eskiden bu kadar değildi. Şimdi bir kişinin 3 gün üst üste trafik cezası tebligatı aldığı oluyor" diyor.
Kartal, Bağcılar'a 60 kilometre mesafede. Eğer yakıt gideriyle birlikte Avrasya Tüneli'ne 46 lira, ya da boğaz köprülerine 13 lira vermek istemeyen biri Bağcılar Meydanı'ndan metroya binip, Yenikapı'dan aktarma yapacağı Marmaray'la 8 liraya buraya ulaşabiliyor. Ama iki ilçenin birbirine uzaklığına rağmen hanelerde yaşananlar neredeyse aynı.
"Her şey birbiriyle bağlantılı"
Kartal'daki Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Soner Eker, "Vatandaşlar neden bu hale düştü, önce onu çözmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Boşanma tebligatlarının arttığını belirten Eker, buna nedenin ise geçim sıkıntısına bağlı geçimsizlik olduğu görüşünde.
İşte son günlerde artan icra tebligatları da fotoğrafın bir köşesinde kendini gösteriyor: Pandemi nedeniyle kredi kartlarına ya da banka kredilerine yüklendi insanlar. Mecburen. Şimdi onlar da bitti. Taksitlerini ödeyemez hale gelince icralar arttı. Her şey birbiriyle bağlantılı…
Muhtar Eker, son dönemlerde evi terk eden kadınların çocuklarıyla birlikte muhtarlığa gelerek yardım istediklerini de kaydediyor.
"Yüzde 20 artış var"
Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut da artan icra ve boşanma tebligatlarının pandemi sürecinde tırmanan ekonomik sorunlarla ilgili olduğunu belirtiyor. Kendisi de bir muhtar olan Aykut'a göre genel toplamın içinde icra ve boşanma tebligatlarında yüzde 20 artış var.
© The Independentturkish