Kaliforniya'da tıbbi marihuana satıcılarının öğretmenlerden önce aşılanması tartışma yarattı

Uygulamadaki bazı noktalar kafalarda soru işareti yarattı

Kaliforniya'da tüm şehirler karara uymadı (Reuters)

ABD'de tıbbi marihuana satıcıları, koronavirüs aşısını öğretmenlerden ve kolluk kuvvetlerinden daha önce olacak.

Tıbbi marihuana sektöründekiler, Kaliforniya valisi Gavin Newsom'a kolluk kuvvetleri, öğretmenler ve gıda sektörü çalışanlarıyla birlikte 1B aşaması çerçevesinde Kovid-19 aşısı olabilmek için başvuruda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililerden başvuruya olumlu yanıt geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte tıbbi marihuana sektöründeki yetiştirici ve üreticilerin yanı sıra depolama, taşıma ve dağıtımdan sorumlu kişiler de 65 yaş üstündekilerin, eğitim alanındakilerin ve gıda sektöründekilerin yer aldığı 1B aşamasına dahil edildi.

Öte yandan tıbbi marihuana satışı yapanlara da 1A aşaması kapsamında diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte aşılanma fırsatı sağlandı.

Ancak kararın uygulanmasına yönelik pratik sorunlar ortaya çıktı. Düzenlemeye göre yalnızca tıbbi dispanserlerde marihuana satışı yapanlar 1A kapsamında değerlendirilecek. Öte yandan eyalette bin 200 satış noktası reçetesiz satış yapabilme iznine sahip.

Dolayısıyla hangi noktaların tıbbi dispanser olarak kabul edileceği kafalarda soru işareti yarattı.

Birleşik Marihuana Sektörü Birliği'nin (UCBA) başkanı Jerred Kiloh, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

26 yıl boyunca bunu tıbbi marihuana olarak adlandırıp sonra nasıl tıbbi olmadığını, bizim sağlık çalışanı olmadığımızı ya da halka tıbbi ilaç sağlamadığımızı söyleyebilirsiniz? Bir şeyi etiketleyip sonra yönetim olarak işinize geldiğinde o etiketi geri almanız tamamıyla samimiyetsiz

Tıbbi marihuana satıcılarının "ön saflarda mücadele veren sağlık çalışanları" olduğunu vurgulayan Kiloh buna göre diğer sağlık çalışanlarıyla aynı dönemde aşılanmaları gerektiğini savundu.

Öte yandan San Diego şehri, Kaliforniya eyaletinin kararına uymayacaklarını ve dispanser durumu gözetilmeksizin tıbbi marihuana sektöründeki herkesin 1B aşamasında değerlendirileceğini açıkladı.

ABD'deki diğer eyaletlerde olduğu gibi Kaliforniya'da da aşı sıkıntısı çekiliyor. Eyalete 8,1 milyon aşı gönderildi ve bunların 5,3 milyonu uygulandı. Yetkililer belirli bir öncelik sırasına göre aşılama yaparak dozların herkese yetmesini sağlamaya çalışıyor. 

Hollywood High Grade marihuana satış dükanını işleten Paul Hanson ise sektördeki çalışanların öncelikli olarak aşılanması gerektiğini savunanlardan.

"Hiç dispansere gittiniz mi? Çoğu iyi havalandırılmıyor" diyen Hanson, birçok hasta kişinin gün içinde dispanserlere girip çıktığını belirterek kendilerine öncelik tanınmasının hakları olduğunu söyledi. 


 

Independent Türkçe, New York Post, Los Angeles Times

DAHA FAZLA HABER OKU