İstanbul Sabancı Center’da düzenlenen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yaşanan süreci değerlendirdi.
31 Mart sonrası uzun, seçimsiz bir dönemi beklediklerini söyleyen Kaslowski, “Bu yeni dönem makroekonomik düzenlemelerin ve yapısal reformların hayata geçirilmesi için uygun bir zemin oluşturuyordu” dedi ve seçim ortamının üç ay daha uzamasını şöyle değerlendirdi:
“‘2017 yılında yüksek büyüdük’, ‘2018 yılında düşük büyüdük’ derken, bu sene pozitif bir büyüme elde etmek kolay olmayacak. Hiç şüphesiz bu yavaşlamada bölgesel ve küresel siyasi dinamiklerin etkisi vardır ancak son iki senede dört adet seçim gerçekleştiriyor olmamız, reform gündemine ve makroekonomik konulara odaklanılmasını zorlaştırmıştır.”
Türkiye’nin ciddi bir dış borcu olduğunu söyleyen TÜSİAD Başkanı, 10 yıldır tüm dünyada borçluluğun arttığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Ancak bizim özel sektörümüzün dış borcu biraz daha hızlı arttı ve üstelik TL’nin ciddi değer kaybı borcu daha ağırlaştırdı. Bu borcu piyasadan sağlanan kaynakla çevirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin ekonomisine olan güven biraz önce sizlerle paylaştığım güven unsurları yoluyla güçlenmez ise, içinde bulunduğumuz bölgesel siyasi dinamiklerle birlikte risk ve maliyet artar.”
Güvenin sağlanması için banka bilançolarının rahatlatılması gerektiğini söyleyen Simone Kaslowski, şöyle konuştu:
“Yılbaşından bu yana kamu bankaları ağırlıklı, ciddi bir kredi genişlemesi gerçekleşti. 2017’de de aynı şekilde Kredi Garanti Fonu ile benzer bir uygulama yapılmıştı. O zaman da gündeme getirmiştik: kredi genişlemesi, likiditeyi artırır, ekonomiye geçici bir rahatlama verir ancak ülkemizin net tasarruf düzeyi yükselmedikçe kredi genişlemeleri net borçluluk düzeyini artırmakta, ekonomiyi kırılgan hale getirmektedir. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, dış borç hala yüksek, enflasyon henüz istenen seviyede değil, kredi mevduat oranları yüksek; rezervlerimiz düşük.”
Sermaye piyasaları, vergi, işgücü piyasası, eğitim gibi alanlarda reformların hızla başlaması gerektiğine vurgu yapan TÜSİAD Başkanı, reformların kısa vadede güven artıracağını, orta vadede ise sonuçlarının gözleneceğini söyledi.
Independent Türkçe