ABD'nin Florida eyaletine bağlı Oldsmar kentinde geçen günlerde bir siber korsan şehrin su şebekesinin kontrolünü ele geçirdi.
Kısa bir süre sudaki sodyum hidroksit oranını arttı. Durumu fark eden bir çalışanın işlemi durdurduğu açıklanmıştı.
Oldsmar Belediye Başkanı Eric Seider, tesisin su sistemini bir süreliğine de olsa kontrol eden siber korsanın saldırıyı ABD'den mi yoksa farklı bir ülkeden mi yaptığının anlaşılmadığını söyledi.
Siber korsanların yapabileceklerinin sınırına dair son yıllarda birçok iddia ortaya atıldı.
Türkiye'deki büyük elektrik kesintisi de siber saldırıya bağlanmıştı
31 Mart 2015'te Türkiye'de 44 ili kapsayan elektrik kesintisinin siber saldırıdan kaynaklandığı iddiası ortaya atılmış ancak bu konuda resmi bir açıklama yapmamıştı.
Yine farklı tarihlerde siber saldırılara uğradığı iddia edilen İran'ın, bunlardan en büyüğüne 2020 yılında maruz kaldığını bizzat İran İletişim Bakan Yardımcısı Hamid Fetahi tarafından duyurulmuştu.
Fetahi yaptığı açıklamada ülkenin iletişim ağını hedef aldığını söylerken, saldırı sonucu internet bağlantısı bir süreliğine kesilmişti.
Peki siber korsanların iddia edildiği gibi gerçekten de günlük hayatı felç edebilirler mi? Yoksa bu iddialar abartılıyor mu?
"Siber saldırılar elektrik, su hatta trafik ışıklarını da hedef alabiliyor"
Kafaları kurcalayan soruların cevabını siber güvenlik üzerine çalışan Fordefence Bilişim Şirketi Genel Müdürü Mustafa Sansar verdi.
Sansar'a göre bu sorunun cevabı evet ve siber korsanların açık bulması halinde bir bilişim sistemine bağlı olan kurumların işleyişini engelleme şansları var.
Sansar, siber saldırıların su, elektrik şebekelerini ve trafik ışıklarını da hedef alabileceğini kaydederek, "Bunlar, kapalı devre sistemlerdir. Buralarda da güvenlik açıkları olabilir. Ya da sistemi kullanan, yapan kişilerden kaynaklı açıklar olabilir. Sistemin güncellenmesiyle alakalı açıklar çıkabilir. Son olarak da sistemin kendi kurulum aşamasından itibaren hatalar bulunabilir. Kapalı devre diye bunların hacklenmemesi gibi bir durum yok" dedi.
"'Zor Ölüm 4' filminde anlatılanlar günümüzde mümkün"
Siber korsanların trafik lambaları ile su, kanalizasyon, elektrik sistemlerine müdahale ederek şehirde kaos yaratmalarını konu alan 2007 yapımı, Bruce Willis'ın başrolünü oynadığı "Zor Ölüm 4" filmini hatırlatan Sansar, bunların günümüzde mümkün olduğunu söyledi.
"Kritik kurumlara 7/ 24 siber koruma gerekiyor"
Sansar, bundan dolayı kritik su, elektrik, doğalgaz, trafik ışıklarının siber güvenlik önlemlerinin alınması, bünyelerinde bu konuda birimler oluşturularak 24 saat boyunca denetlenmesi gerektiğini belirterek, yılda en az üç dört defada sistemin ne kadar güvenli olduğunun dışarıdan bir göz tarafından tatbikat yoluyla denetlenmesi gerektiğini söyledi.
"Bir kişi tarafından bile siber saldırı düzenlenebilir"
Küçük yaştaki bir çocuğun bile zaman zaman kritik kurumları hackleyebildiği düşünüldüğünde siber saldırı için illaki bir ekibin gerekmediğini bir kişinin bile siber saldırı için yeterli olabileceğini söyleyen Sansar, "İki tür saldırı var. Biri rastgele yapılan saldırı. İkincisi belli bir grupla bilinçli olarak hedef alınarak yapılan saldırı" diyerek sözlerini tamamladı.
"Sağlık merkezleri de siber saldırı tehdidi altında"
Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, sık sık Türkiye'nin siber saldırılara karşı hazırlıklı olması gerektiği yönünde açıklamalar yapıyor.
Siber saldırıların günlük hayatı kolaylaştıran bütün sistemleri geçici süreyle de olsa durdurarak, felç ve kaos oluşturabileceğini öne süren Hancı, sağlık merkezlerinin de siber saldırı riski taşıdığını söyleyerek şöyle bir örnek verdi:
Ünlü bilgisayar korsanı Barnaby Jack, Ekim 2011'de düzenlenen McAfee FOCUS 11 konferansında insülin pompası aletlerine uzaktan saldırarak insülin miktarını değiştirmeyi başarmıştır. Bu durumda şeker hastası olan bir kişi rahatlıkla suikast kurbanı olabilir. Cihazlardaki güvenlik boşlukları ortadan kaldırılmalı ve milli yazılımlar oluşturulmalıdır
© The Independentturkish