SP lideri Karamollaoğlu'ndan anayasa mesajı: 1921 Anayasası'nın ruhu, ruh çağırmakla gelmez

Karamollaoğlu "Yeni anayasa için 1921 ruhu ortaya konacaksa 1. Meclisin ruhu tekrar hayata geçirilmelidir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında anayasa tartışmalarına değinen Karamollaoğlu anayasa değişikliğini gerçekleştirecek gücü olmayan iktidarın bu konuyu gündeme getirmesini gündem değiştirme çabası olarak değerlendirdi.

Karamollaoğlu iktidarın problem çözmek yerine algı oluşturmak istediğini kaydedetti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklamalarıyla gündeme gelen "1921 anayası" tartışmalarına da değinen SP lideri şu ifadeleri kullandı:

Yeni anayasa için 1921 ruhu ortaya konacaksa 1. Meclisin ruhu tekrar hayata geçirilmelidir. 1. Meclis ruhu; farklılıkların düşmanlık sebebi sayılmadığı, ülke menfaatlerinin siyasi menfaatlerden üstün tutulduğu ve tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla yürümenin ruhudur.  1921 Anayasası'nın ruhu, ruh çağırmakla gelmez. Ciddi bir zihniyet değişikliğiyle ve bu ruhtan aldığımız ilhamla geleceğe emin adımlarla yürüyebiliriz.

"Kutuplaşmalara artık bir son verilsin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Çarşamba günü Millete Sesleniş konuşmamı özellikle izlemenizi tavsiye ediyorum. Sizlere birçok güzellikleri takdim edeceğim" demişti

Milletin oyalanmaya değil güzel haberlere ihtiyacı olduğunu belirten Karamollaoğlu şöyle devam etti:

Umut ediyoruz ki Sn. Erdoğan, milletin beklentilerine denk düşecek ve insanımıza bir nebze de olsa nefes aldıracak müjdeleri kamuoyuna açıklayacaktır. Bizim Saadet Partisi olarak bu konuda hiçbir kompleksimiz yoktur. Milletin hayrına olacak ve yüzlerin gülmesine vesile olacak her adımı destekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum. İstiyoruz ki son zamanlarda umutsuzluğa, karamsarlığa, ekonomik sıkıntılara gark olmuş milletimize; son günlerde ihtiyaç duyduğu güzel haberler verilsin. İstiyoruz ki toplumumuzda kısır çekişmelere neden olan, insanımızı yoran, bıktıran kutuplaşmalara artık bir son verilsin. İstiyoruz ki her gün bir başka kesimin ve yüz binlerce insanın mağdur edildiği, KHK'larla insanların sorgusuz sualsiz işinden atıldığı bu çarpık adalet anlayışına son verilsin. Milletimize hukukun üstünlüğünü esas alan düzenlemelerin müjdesi verilsin. Biz isteriz ki bu müjdeler, toplumun her bir kesiminin kanayan yarasına merhem olsun. Biz isteriz ki işsizliği azaltacak, istihdamı artıracak müjdeler olsun. Biz isteriz ki hayat pahalılığı ile mücadele etmekte zorlanan emeklilerimize ve açlık sınırının dahi altında bir ücretle evini geçindirmeye çalışan milyonlarca asgari ücretli vatandaşlarımıza, toplu sözleşme dönemlerinde esirgenen zamlara dair müjdeler olsun.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Gül'ün 1921 Anayasası çıkışı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yeni anayasa tarışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Bugün 1921 Anayasası'nın ruhuyla, yine cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken yeni bir toplumsal sözleşmeyi yine Gazi Meclisimizin, milletimizin iradesiyle yeni Anayasa ile taçlanacağına olan inancımız tamdır. 1921 Anayasası, Türkiye'de yaşayan herkesin her düşüncenin, her inancın, her anlayışın yansıdığı bir toplumsal sözleşme metnidir. Yine aynı anlayışla, 100 yıl sonra aynı ruhla bunun yine gerçekleşeceğine, 83 milyonu kuşatan, insan onurunu koruyan, hak ve özgürlükleri teminat altına alan yeni Anayasa'nın yapılacağına olan inancımız tamdır" ifadelerini kullanmıştı.

HDP de 1921 Anayasası demişti

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da CHP'ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrası 1921 anayasasına vurgu yapmıştı. Sancar yeni anayasaya için 1921 Anayasası'nın ilham olabileceğini söylemişti. 

Sancar açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

Bizler de demokratik sistemin güçlendirilmesi programının en önemli maddesi olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşü görüyoruz. Demokratik parlamenter sisteme dönüş muhalefet partileri arasında bir ortak program maddesi olarak yerini almış ama bunu güçlü demokrasi programı çerçevesine yerleştirmeyi de öneriyoruz. Bunun için güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi, güçlü yerel demokrasi öneriyoruz. Bu temel ilkelerin yer aldığı 1921 Anayasası bu konuda ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU