Akit yazarı: Cumhur İttifakı’nın MHP ipoteğindeki görüntüsü en büyük zaaf

"MHP’yle ittifakın getirisi de götürüsü de test edilmiştir"

Fotoğraf: AA

Akit yazarı Kenan Alpay, Cumhur İttifakı’nın en büyük zaafının MHP ipoteği altında gibi gözükmesi olduğu görüşünü dile getirdi. Alpay’a göre AK Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile de temas kurmalı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alpay, bugünkü köşe yazısında AK Parti’ye şu önerilerde bulundu:

AK Parti’nin sadece Saadet Partisi ile değil kısa bir süre önce kendisinden kopmuş Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’yle de sıkı bir temas kurmasına ihtiyaç var. Cumhur İttifakı’nın potansiyeli ve başarısı en güçlü olduğu dönemde az çok görülmüştür. Trendin yukarıya mı yoksa aşağıya doğru mu hareketlendiği iyice ölçülüp biçilmezse sıkıntı büyüyebilir. MHP’yle ittifakın getirisi de götürüsü de test edilmiştir. 

Cumhur İttifakı’nın dahası AK Parti’nin MHP ipoteğinde bir görüntü araz etmesi en büyük ve en önemli zaaf unsurudur. Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’nin iktidar aritmetiği klasik Kemalist-ulusalcı siyasetin sınırlarını epeyce aşarak, İYİ Parti ile HDP ve Saadet’i aynı denkleme yerleştirecek kadar genişlemiştir. 

“CHP artık Atatürk’ün partisi olmaktan çıktı” gibi bir söylemin değil toplumun genelini, CHP tabanını bile ikna edemeyeceğine işaret eden Alpay, şunları söyledi:

Muharrem İnce veya Mustafa Sarıgül’ün CHP’yi yıpratma potansiyeli var ama buraya bel bağlanmaz. Çünkü Meral Akşener ve İYİ Parti’nin Devlet Bahçeli ve MHP’yi yıpratma ve tabanı ikna potansiyeli daha yüksektir. Aynı şekilde Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın teşkilat yapıları zayıf olsa bile siyaset ve ekonomi üzerine eleştirel söylemleriyle Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yi yıpratma potansiyelleri daha güçlüdür. Dikkat çekici bir biçimde Devlet Bahçeli ve MHP kanadından (bu arada Doğu Perinçek ve Vatan Partisi’ni de buraya ekleyebiliriz) hem Ahmet Davutoğlu ve Gelecek Partisi’ne hem de Ali Babacan ve DEVA Partisi’ne yönelik tehdit düzeyinde sert reddiyelerin yükselmesi AK Parti açısından bir avantaj mıdır yoksa dezavantaj mıdır, çok iyi hesaplamak lazımdır. “Trenden inenler bir daha binemezler” söylemi eskisinden daha sıkıntılı ve zararlı bir hal almıştır. 

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU