İYİ Parti grubunda konuştuktan sonra Perinçek'in hedef aldığı Nursiman'ın 6 kişilik ailesinden 4'ü toplama kampında... Dava açmaya hazırlanan Uygur kadın: Çin'in oradaki argümanlarını burada Perinçek kullanıyor

TBMM'deki konuşması ilgi odağı olan Uygur Türkü Nursiman Abdurraşid bu kez televizyon ekranlarından "terörist" olmakla itham edildi. Nursiman'ın annesi, babası ve iki kardeşi toplama kampında, sadece yurtdışına okumak için gelen iki kız kardeş kurtuldu

Nursiman Abdurraşid, yaşadıklarını İYİ Parti grubuna anlattı 

İYİ Parti grup toplantısında yaptığı konuşma ilgi çeken Uygur Türkü Nursiman Abdurraşid'in hikayesi Türkiye'nin gündeminde. 

2015 yılında yüksek lisans yapmak için Türkiye'ye gelen, 2017'de ise Doğu Türkistan'da kalan ailesiyle iletişimi kopan Abdurraşid, o günden bu yana ailesinden bir iz arıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Perinçek: El-Kaide ve DEAŞ içindeki bir örgütü temsil ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşma sosyal medyada yankılanırken, dün (29 Ocak) bir televizyon kanalında konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Nursiman Abdurraşid'in "Türkiye İslam Partisi'nin militanı" olduğunu, ''FETÖ eylemlerine katıldığını'', ''Uygur olmadığını ve Uygurları değil DEAŞ ve El-Kaide içinde olan bir örgütü'' temsil ettiğini iddia etti.

Ekrandan, birden fazla örgüte üye olmakla suçlanan Abdurreşid, Uygur meselesiyle ilgili sosyal medyada tweetler atan ve İngilizce olarak yaptığı paylaşımlarla uluslararası bir farkındalık ortaya koymaya çalışan bir isim. 32 yaşında ve 1 çocuğu var. İYİ Parti grubunda konuşma teklifine, ''Derdimizi daha çok kişiye anlatma fırsatı buldum'' diyerek kabul ettiğini aktardı.

''Keşke yayın kesilmeseydi''

Independent Türkçe'ye konuşan Abdurraşid, konuşması sırasında kanalların yayını kesmesine üzüldüğünü söyleyerek, ''Sonradan arkadaşlarım bunun doğal olduğunu, daha önce de dışarıdan birinin konuşması sırasında yayının kesildiğini söylediler. Ama keşke böyle bir fırsat bulmuşken sesimizi daha çok kişiye duyurabilseydim'' diyor.

''Perinçek Uygurları terörle yan yana göstermek istiyor''

Perinçek'in iddialarına da yanıt veren Abdurraşid, ''Sayın Doğu Perinçek sürekli olarak Uygurları örgütlerle birlikte göstermeye çalışarak Türkiye halkı ile Uygurlar arasındaki sevgi bağını koparmaya çalışıyor. Türkiye, terörle mücadele bir ülke olduğu için terör söylemini kullanıyor ve propaganda yapıyor.  Aynı şeyi birkaç kez daha yaptı. Sadece insanların aklında soru işaretleri bırakmaya çalışıyor'' dedi. 

''Herhangi bir vakıf ya da dernekle bile bağlantım yok''

2015'ın Haziran'ında Türkiye'ye geldiğini ve Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başladığını anlatan Abdurraşid, "Bir de küçük çocuğum var. Hem onunla ilgileniyor hem de eğitimimi bitirmeye çalışıyordum. Çin, 2017'de Uygurları toplama kamplarına almaya başladı. O tarihten sonra Kaşgar'da bulunan ailemle bütün iletişimim koptu. Türkiye'nin en güzel şehri İstanbul'da yaşıyorum ama burayı gezmiş biri de değilim. Sayın Perinçek'in bahsettiği örgütlerin ismini dahi bilmiyorum. Herhangi bir vakıfla bir alakama yok. Uygurların kurduğu STK'larla bile iletişimim yok. Doğu Türkistan'daki Uygurlar bu iftiralarla zulme uğruyorlar, Türkiye'de ise aynı argümanı Vatan Partisi kullanıyor" ifadelerini kullandı.

Perinçek'e dava açacak

Abdurraşid, Perinçek'e dava açacaklarını da söyledi.

6 kişilik Abdurraşid ailesinden sadece yurtdışına okumaya giden Nursiman ve ablası toplama kampına alınmaktan kurtuldu. Ailenin 55 yaşındaki emekli memur babası, 53 yaşındaki ev hanımı annesi ve 2 erkek çocuğu 2017'de tutuklandı. Nursiman, ailesinin, kendisini ve ablasını Türkiye'ye okumaya gönderdiği için tutuklandığını söylüyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU