Schengen ülkeleri arasında aşı pasaportu uygulaması başlatan ilk ülke İzlanda oldu

İzlanda, koronavirüse karşı uygulanan aşının ilk dozunu olan 4,800 vatandaşına aşı pasaportu vererek Schengen bölgesinde bu uygulamaya geçen ilk ülke oldu

AB'de 'aşı pasaportu' verilip verilmemesi konusunda henüz uzlaşamazken İzlanda'da sertifikalar dağıtılmaya başlandı / Fotoğraf: health.com

AB yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olanlara 'aşı sertifikası' ya da 'aşı pasaportu' verilip verilmemesi konusunda henüz uzlaşamazken İzlanda'da sertifikalar dağıtılmaya başlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 SchengenVisaInfo.com sitesinin aktardığına göre İzlanda sertifika veren ilk Schengen Bölgesi ülkesi oldu. 

AFP'nin aktardığına göre Sağlık Bakanlığı, aşının iki dozunu da vurulan 4800 İzlandalının bu belgeyi almaya hak kazandığını açıkladı ve sertifikanın dağıtımı için özel bir internet sitesini hizmete soktu. Bakanlık açıklamasında "Amaç, aşı olanların sınır kontrollerinde sertifika gösterip kısıtlamalardan muaf olabilmelerini, bu sayede de ülkeler arası hareketliliği kolaylaştırmak" ifadesi kullanıldı. 

Belgelerin kullanılabilmesi için diğer ülkeler tarafından da kabul edilir olması gerekiyor.

AB üyesi olmayan ama Schengen Bölgesi kapsamında olduğundan serbest dolaşım hakkı bulunan İzlanda, diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına benzer sertifikalar gösterdikleri takdirde ülkeye girmelerine izin veriyor.

İzlanda sağlık yetkilileri aşı olduktan sonra koronavirüse yakalananların virüsü daha hızlı yayıp yaymadığı konusunda emin değil.

AB'de aşı sertifikasının nasıl oluşturulacağı, ne tür bilgiler içereceği, ülkeler tarafından karşılıklı tanınırlığının nasıl sağlanacağı, hukuki zemini ve üçüncü ülkeler için geçerliliği gibi konularda henüz netlik bulunmuyor.

 

AFP, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU