Meditasyon yapan her 4 kişiden 1’i olumsuz psikolojik deneyim yaşıyor

Ankete yanıt verenler arasında meditasyona bağlı olumsuz tecrübe yaşadığını söyleyenlerin oranı erkeklerde daha fazla

Fotoğraf: AFP

Almanya Witten/Herdecke Üniversitesi ile Slovenya Ljubljana Üniversitesi’nden araştırmacıların gerçekleştirdiği bir çalışma, düzenli meditasyon yapan her 4 kişiden 1’inin, psikolojik açıdan “hoş olmayan” deneyimler yaşadığını ortaya koydu.

PLOS ONE adlı bilimsel yayında yer alan çalışma için hazırlanan ankete, dünya genelinde, en az 2 ay meditasyon deneyimi yaşamış bin 232 kişi katıldı. 

Ankete katılanlara, “Meditasyonun neden olduğunu düşündüğünüz tatsız deneyimler (anksiyete, korku, karmaşık duygular ya da düşünceler, kendinize ya da dünyaya karşı değişen hisler) yaşadınız mı?” sorusu yöneltildi. 

Katılımcılar ayrıca, ne kadar süreyle ve hangi sıklıkla meditasyon deneyimlediklerini, meditasyon inzivasına katılıp katılmadıklarını ve ne tür meditasyon yaptıklarını belirtti. 

Sorulara cevap verenlerin 4’te 1’inden fazlası (yüzde 25,6) meditasyona bağlı “bilhassa tatsız” deneyimler yaşadıklarını söyledi. 

Erkek katılımcılar (yüzde 28,5), kadınlara (yüzde 23) kıyasla daha fazla olumsuz deneyim yaşadıklarını belirtti. 
 


Katılımcılardan herhangi bir dini inanca sahip olmadıklarını ifade eden yaklaşık 3’te 1’i (yüzde 30,6), benzer olumsuz “yolculuk” deneyimlerini paylaşırken, dini inancı olduğunu belirtenlerin 5’te 1’i (yüzde 22) bu tecrübeyi yaşadıklarını anlattı.

Hayatlarının herhangi bir safhasında meditasyon inzivalarına katılanlardaysa olumsuz deneyim yaşama oranı 3’te 1 (yüzde 29) oldu. 

Çalışmanın başyazarı olan University College London’dan araştırmacı Marco Schlosser, “Meditasyona bağlı zorlukların neden, ne zaman ve ne derecede ortaya çıktığına dair çok az şey biliniyor. Bu tür deneyimlerin doğasını anlamak adına daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” dedi. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU