Reuters: Türk kamu bankaları sabah 4'te 1 milyar dolardan fazla döviz sattı

Dün 6,24 liradan fiyatlanan doların sabahın saatlerinde 6,05'e gerilemesi toplu döviz satışı haberlerini gündeme taşırken Reuters, Ziraat Bankası'nın aralarında olduğu kamu bankaları aracılığıyla piyasaya en az 1 milyar dolar döviz satıldığını iddia etti

Fotoğraf: Reuters

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul yerel seçimlerini yineleme kararının ardından piyasada oluşan gerginlikle dün 6,24 lira seviyesine kadar çıkan Dolar/TL, bu sabah 03:30-04:00 civarı Asya piyasalarında 6,05'e kadar geriledi. 

Herhangi bir haber ya da veri akışı yokken, lira alım-satımının en düşük olduğu zamanda bu düşüşün yaşanması piyasa uzmanları arasında "toplu döviz satımı oldu" iddiasını güçlendirdi. 

Tartışmalar devam ederken Reuters, üst düzey bir kaynağına dayandırdığı haberinde Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satışı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün her hafta gerçekleştirdiği, piyasaya Türk Lirası sağlayan repo ihalelerine ara verirken, bankaların Merkez Bankası hesabında tutmak zorunda olduğu karşılık oranlarını değiştirmişti. Merkez Bankası'nın bu iki hamlesi dolar/TL kurunda sınırlı hareketliliğe yol açtı. Ancak bugün Türkiye saati ile 04:00 itibariyle 20-25 dakika içerisinde Dolar/TL, 6.16'dan 6.0515'e kadar geriledi. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU