Türkiye tarihinin en acı günlerinden biri, 13 Mayıs 2014'te yaşandı. Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağı, 301 işçiye mezar oldu.
"Katliamın" yaşandığı Eynez maden ocağını Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işletiyordu. Eynez ocağının yanı sıra, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan işçilerin iş akitleri feshedildi.
TBMM'de ortak tutum
Toplamda 3 bin 334 işçi işten çıkarıldı ancak hiçbirine tazminat ödenmedi.
İşçilerin hakları için yaptığı eylemler bu yılın temmuz ayında sonuç verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu olan tüm partilerin ortak teklifiyle İş Kanunu'nda değişiklik yapılarak mağduriyetlerin giderilmesi için adım atıldı.
Listeler, şirketin çıkış koduna göre hazırlanmış
Yapılan değişiklik, 28 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Aradan geçen sürenin ardından, 22 Aralık'ta Türkiye Kömür İşletmeleri liste yayınladı. Listeye göre, 3 bin 334 işçinin yarısına yakını tazminatını alamıyor. Çünkü listeler, Soma Kömür İşletmeler A.Ş.'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirdiği çıkış kodları baz alınarak oluşturuldu. Tazminat nedeniyle dava açan işçilerle çıkış kodu emeklilik, istifa, nakil ve diğer nedenler olarak bildirilen işçiler tazminat ödemesi listesinde yer almıyor.
Eylem yapan işçiye yok, ceza alanlara var
Bunun yerine, "katliam" nedeniyle açılan davada yargılanan 51 sanıktan 31'i, bu listelerde yer buldu. Üstelik, tazminatlar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından değil, Türkiye Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından ödenecek. Yani, işçilerin tazminatını onları çalıştıran şirket değil, devlet ödeyecek.
Davada yargılanan 51 kişiden 31'inin dahil edildiği listede, 21 kişi beraat edenler arasında yer alıyor. Ancak "katliamda" sorumluluğu olduğu için ceza alanlardan 10 kişi, tazminat mağduru olarak listede yer buldu.
22 yıl 6 ay hapis cezası Ramazan Doğru, 18 yıl 9 ay hapis cezası alan Ertan Ersoy, 11 yıl hapis cezası alan Mehmet Ali Günay Çelik, 10 yıl 10 ay hapis cezası alan Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, 10 yıl hapis cezası alan Hüseyin Alkan ve Mehmet Erez, 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Fuat Ünal Aydın ve Haluk Evinç ile 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Murat Bodur, tazminat mağduru olarak listeye girdi.
Avukat Ünder: Liste gözden geçirilmeli
Tazminat mağduru işçilerin avukatı Mürsel Ünder, tazminat hakları için eylem yapan işçilerin büyük çoğunluğunun listelere konulmadığını belirterek, listelerin gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ünder, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin SGK'ya verdiği çıkış kodlarının baz alınmasının, mağdur işçiler yerine "katliamda" sorumluluğu olduğu için ceza alanların listelere dahil edilmesine sebep olduğunu da ifade etti.
© The Independentturkish