ABD'de federal savcılar, Çin hükümetiyle birlikte çalışmakla itham ettikleri Zoom yöneticisini kullanıcıları takip edip yapılacak video görüşmelerini engellemeye çalışmakla suçladı.
Adalet Bakanlığı'na bağlı savcıların ortaya koyduğu iddialarda Zoom'un, demokrasi yanlılarının katledildiği 1989 Tiannanmen Meydanı olaylarıyla ilgili video görüşmesi yapmak isteyen kullanıcıları engellediği ve ilgili hesapları kaldırdığı öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Savcılar ayrıca, Amerikan şirketinin Çin merkezli yöneticisi Sincan Jin'in Zoom'un Çinli makamlar ve istihbarat servisleriyle birincil irtibat noktası olarak çalışıp, Pekin hükümetinin talebi üzerine kullanıcı bilgilerini paylaştığını ve görüntülü görüşmeleri sonlandırdığını belirtti.
Washington Post'un haberinde, 100 milyar dolarlık (yaklaşık 763 milyar TL) görüntülü görüşme devi için çarpıcı bir darbe olarak görülen davanın, koronavirüs pandemisi sonrası milyonlarca kişinin çalışma, sosyalleşme ve fikirlerini paylaşma vasıtası haline gelen şirketin tüm dünyada kullanıcıların verilerini nasıl koruduğuyla ilgili soruları gündeme getirdiğine dikkat çekildi.
Haberde, FBI ajanları tarafından Brooklyn'de bir federal mahkemeye bildirilen ve içeriği cuma günü görülen suç duyurusunda, Çin doğumlu Amerikalı iş insanı Eric Yuan'ın başında olduğu Zoom'un yöneticilerinin Pekin hükümetiyle anlaşma yaptığı ve kendisini konuşma platformu olarak tanıtan bir kuruluşun gizli sansür tehditleriyle anılmış olduğu kaydedildi.
Independent Türkçe, Washington Post