Dünyanın en büyük adliyelerinden biri olan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda çalışan personele yapılan tebliğle, bir birimin karantinaya alınması halinde buradaki personelin yerine başka birimlerden görevlendirme yapılmayacağı ve karantinadaki personelin tamamına idari işlem uygulanacağı uyarısı yapıldı.
Edinilen bilgilere göre bu karara, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 7 Aralık'ta temaslı değerlendirme kriterlerini değiştirmesinin ardından varıldı.
"Yüksek riskli temaslı... Düşük riskli temaslı..."
Sağlık Bakanlığı artık temaslıları "düşük" ve "yüksek" riskli olarak ikiye ayrılıyor.
Maske ve mesafe kuralına uygun şekilde davrananlar, temaslı olsalar bile düşük riskli kabul ediliyor.
Bakanlık, düşük riskli temaslılar için herhangi bir ek önlem almıyor ve onlara sosyal mesafe kuralları, maske ve el hijyeninin önemi hatırlatılarak 10 gün boyunca kendi kendilerini takip etmeleri ve herhangi bir semptom hissetmeleri durumunda sağlık kuruluşlarına başvuramaları isteniyor.
"Pozitif vakayla karantina mümkün değil"
Anadolu Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun imzasıyla yüzlerce personele iletilen yazıda, Kovid-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda 15 dakikadan uzun süre maske takarak bulunmuş kişilerin bakanlık tarafından "düşük riskli" kabul edildiği hatırlatılarak, artık içinde pozitif vaka tespit edilen birimin karantinaya alınmasının mümkün olmadığına değinildi.
Daha önce tüm personelin salgına karşı hassas olmasının resmi yazıyla istendiği hatırlatılarak, "Bu yazıya rağmen bazı birimlerde Covid-19 hatası bulunduğunda o birimdeki tüm personelin filyasyon ekiplerince karantinaya alındığı görülmüştür" denildi.
"Usulüne uygun maske takmış olsaydı, hijyene dikkat etseydi karantinaya alınmayacaktı"
"Oysaki o birimde tüm personel usulüne uygun olarak maskesini takmış olsa, hijyen ve mesafe kurallarına riayet ederek çalışıyor olsa idi, bu durumda tüm personel Sağlık Bakanlığınca karantinaya alınmayacak, hem karantinaya alınan mahkeme, hem de karantinaya alınan personel yerine görevlendirilen personellerin kendi mahkemelerindeki iş işlemleri sekteye uğramayacaktı" ifadelerinin yer aldığı yazıda bir de uyarı vardı:
Bir birimde tüm personelin Sağlık Bakanlığınca karantina alınması o birimde maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmediği anlamına gelmektedir. Bu nedenle yazımız tarihinden sonra bir birimde tüm personelin karantinaya alınması durumunda ilgililer hakkında ‘Görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde kusurlu davranmak’ maddesi uyarınca idari işlem başlatılacaktır.
Hasta personelin yerine yeni görevlendirme yapılmayacak
Adliye personeline yapılan uyarı bunlarla sınırlı kalmadı.
Pozitif vakanın tespit edildiği birimde diğer çalışanların karantinaya alınmaması durumunda, testi pozitif çıkan personel yerine Komisyon Başkanlığı’ndan görevlendirme talep edildiğinin belirtildiği yazıda, "Komisyon Başkanlığımızca görevlendirme yapılması halinde, o birimde diğer çalışanlar temaslı (düşük riskli) olduğundan görevlendirilen personelin de temaslı (düşük riskli) olabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumda görevlendirilen personelin de kendi kalemine bulaş riski oluşabilecektir. Bu nedenle bir birimde pozitif vaka nedeniyle personel eksilmesi durumunda Komisyon Başkanlığımızca bundan sonra görevlendirme yapılmayacak olup, iş ve işlemlerin mevcut personel tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir" ifadeleri yer aldı.
Dünyanın en büyüğü
2013 yılında hizmete giren İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, 5 blok ve 360 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor.
Yetki alanında 14 ilçe bulunan adliyede hakim ve savcılar da dahil 4 bin 500'e yakın personel çalışıyor.
Dava ve soruşturmalar için binaya gelen vatandaş, avukat, polis ve jandarmalarla birlikte günde ortalama 45 bin kişi binayı kullanıyor.
© The Independentturkish