Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye olası yaptırımlara ilişkin nihai kararını Mart 2021'de açıklayacağını duyurması, yeni bir dönemi beraberinde getirdi.
Türkiye'nin bu süreçte diplomasi kanalları ve lobi faaliyetlerine ağırlık vermesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, Brüksel ile Ankara arasındaki krizin çözümünün enerji hatları üzerinden geçtiği görüşünde.
Son dönemlerde Türkiye ile başta Fransa ve Yunanistan olmak üzere kimi AB ülkeleri arasında yaşanan gerilimin ardından birliğin Ankara'ya karşı nasıl bir tavır izleyeceği, merak konusu olmuştu.
Geçen günlerde toplanan AB Liderler Zirvesi'nden yaptırım kararı çıkmasa da birlik, Mart 2021'deki toplantıda bu tarz bir adım atabileceğinin sinyalini verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Ankara'nın bu süre zarfında AB ülkeleri nezdinde diplomasi ve lobi kanallarını işleterek haklılığını anlatması gerekiyor"
"Almanya'nın ağırlığını koymasıyla Yunanistan ve Fransa'nın Türkiye'ye karşı yaptırımların genişlemesi hayali bu zirvede gerçekleşmedi" diyen Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Mart 2021'e kadar Ankara'nın çok daha proaktif bir yaklaşım ortaya koyması gerektiğini savundu.
Önümüzdeki ayların bu anlamda son derece kritik olduğuna işaret eden Kumbaroğlu'nun üzerinde durduğu en önemli konulardan biri ise Ankara'nın bu süre zarfında AB ülkeleri nezdinde diplomasi ve lobi kanallarını işleterek haklılığını anlatması.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konferans çağrısı iyi işlenmeli"
Bunları yaparken bir yandan da Akdeniz'de deniz yetki alanlarının hukuki temelini geliştirecek adımlar atılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
Çözüm diplomasinin yetkinliği ve etkinliği ile doğrudan ilişkilidir. Çözüm noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diyalog ve diplomasiye açık olduğumuzu belirten açıklamasını önemli buluyorum. Bilindiği üzere bu açıklamalar yapılırken Doğu Akdeniz'e kıyıdaş tüm bölge ülkelerinin ve Kıbrıs Türklerinin yer alacağı bir konferans önerisi olarak ortaya konmuştu ki, bence bu son derece kritik, Akdeniz düğümünün çözümüne yönelik önemli bir hamle olur. Bu süreçte Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konferans çağrısını iyi işlemeli, inisiyatif üstlenmeli ve organizasyona ilişkin net girişimlerde bulunmalı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Enerji zeytin dalı olabilir
EED Başkanı Kumbaroğlu, Türkiye ile AB ülkelerinin arasındaki krizi çözebilecek yegane konunun ‘enerji' olduğu görüşünde.
Olası bir konferansta da Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları ve bu kaynakların Avrupa'ya nasıl götürülebileceği konusunun ana gündem maddeleri içerisinde olması gerektiğinin altını çizen Gürkan Kumbaroğlu, çözüm senaryosuna ilişkin şunları söyledi:
AB ile yaşanan krizde çözümün anahtarı burada çünkü Akdeniz'deki deniz yetki alanı kavgası, özünde bir enerji kavgasıdır. Ortadoğu'daki petrol mücadelesi Akdeniz'de doğalgaz mücadelesi olarak hayat bulmuş, AB zirvesine yaptırım tehdidi olarak taşınmıştır.
Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki enerji naklinde ne denli hayati bir rolü olduğunu iyi anlatabilmesi, aslında Avrupa'nın çıkarlarının da bizim üzerimizden geçtiğini karşı tarafa net bir şekilde aktarabilmesi lazım. Mevcut krizin sürmesi halinde her iki taraf da ciddi zararlar görebilir. Eğer enerji bir 'zeytin dalı' olarak kabul edilir ve karşılıklı adımlar gelirse hem Ankara'nın hem AB'nin kazanacağı çok şey var.