İYİ Parti İzmir Milletvekili, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan imzalarını taşıyan ‘Cendere- Metastaz 2’ başlıklı kitapta yer alan iddiaları TBMM gündemine getirdi.
Soru önergesi veren Çıray, söz konusu kitapta yer alan FETÖ iddialarıya ilgili Cumhuriyet Savcılarının kendiliğinden harekete geçmelerini gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
Adalet Bakanı’nın, ‘Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun’ cümlesini samimi olarak sarf edip etmediği ortaya çıkacaktır. Söz konusu iddiaya göre, FETÖ üyeliği ve örgüte finans sağlamak suçlarından tutuklu Erkan Karaaslan, Sincan Cezaevinde kendisi aleyhinde tanıklık yapan Seyhan Seyhan adlı gazeteci ile görüştürülmüştür. Bu görüşme hukuk devleti ve demokrasi adına çok vahimdir. Çünkü; Seyhan’ın bu tür bir ziyaret yapabilmesi için hiçbir objektif hukuki gerekçe yok. Gizli tanık Seyhan’ın, Erkan Karaaslan’a o tarihte henüz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Ekrem İmamoğlu’yla, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Özlem Çerçioğlu’na yolsuzluk ve usulsüzlük isnat ve iftiraları yaparak özgürlüğüne kavuşabileceği yolunda çok ahlaksız ve kirli bir teklifte bulunduğu iddiası aydınlatılmalıdır.
"İmamoğlu ve Çerçioğlu hakkındaki kirzli tuzak aydınlatılmalı"
İmamoğlu ve Çerçioğlu'na tuzak kurulduğunu ve bunun aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Çıray’ın, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için yönelttiği sorular şöyle:
Seyhan Seyhan’ın, hukuki zemininin olmamasına rağmen, FETÖ üyeliği ve örgüte finans sağlama isnatlarıyla tutuklu olan Erkan Karaaslan’ı ziyaret etme izni kim veya kimler tarafından, hangi gerekçeyle sağlanmıştır?
İddiaya göre Seyhan’ın Karaaslan’a başta İstanbul ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayları Ekrem İmamoğlu ve Özlem Çerçioğlu olmak üzere bazı muhalefet partisi adaylarına çirkin ve kirli iftiralarda bulunması karşılığında Karaaslan’a özgürlüğe kavuşma vaadinde bulunma cüretini göstermesini sağlayan güçler, ona bu iznin verilmesini ve görüşmenin gerçekleşmesini temin eden güçler midir?
Çalışmada, bu güçlerden birisinin kişi olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olduğu iddia edilmektedir. Bu iddianın Cumhuriyet Savcıları tarafından araştırılması için gerekli hukuki süreçleri işletmeye başladınız mı? Başlatmadıysanız bunun sebebi nedir?
Erkan Karaaslan, Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ifadesinde, Seyhan Seyhan’a kendisine yaptığı kirli iftira teklifinin içeriğini kabul etmediğine dair faks çekmek istediğini, ancak kendisine bu faksın 15.03.2019 tarihinde odasına davet edildiği Ankara Cumhuriyet Savcısı tarafından devlet kurumlarından çıkamayacağının ifade edildiğini belirtmektedir. Ayrıca Cumhuriyet Savcısının kendisini istediği kişiyle görüştürebileceğini söylediğini ileri sürmektedir. Bunun doğruluğunun araştırılması için gerekli mekanizmaları harekete geçirmeyi, örneğin HSK’nın ilgili Savcı konusunda bir soruşturma başlatması için başvurmayı düşünüyor musunuz?
Çalışmada, Erkan Karaaslan’ın avukatı tarafından dile getirilen iddialarda adı açıkça geçen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli dışında başka bakanların da Erkan Karaaslan’a ve ailesine ulaşarak söz konusu kişinin Ekrem İmamoğlu ve Özlem Çerçioğlu hakkında aleyhte beyanlarda bulunmasını istedikleri ifade edilmektedir. Bu bakanların kimler olduğunu araştırmayı ve ilgili iddiaların doğrulanması durumunda “kıyamet kopacak olsa bile” bunları kamuoyuna açıklamayı ve gerekli hukuki süreçleri başlatmayı düşünüyor musunuz?
Bütün bu iddialar, gerek hukuki gerek siyasi bakımdan kabul edilemez bir skandal ve cürüm niteliği taşıdığına göre, onların tamamının içinde yer alan konumları ne olursa olsun, tam bir hukuki tarafsızlık ve objektiflik içinde araştırılması ve doğruluklarının kesin kanıtlarla tespiti halinde gerekli tüm hukuki süreçleri işletmek için harekete geçecek misiniz?
Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğunuz izlenimi vermek için özel bir çaba harcadığınız hukuk reformunda bu tür durumları önlemek için hangi hukuki ilkelere ve mekanizmalara özel bir önem ve yer vereceksiniz?
Independent Türkçe