Lübnan Parlamentosu, devlet kurumlarının hesaplarına yönelik adli denetimini derinleştiriyor

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, parlamentonun kararını 'parasını kimin boşa harcadığını ve geçim kaynaklarını kimin kullandığını bilmek isteyen Lübnanlılar için bir başarı' olarak değerlendirdi

Lübnan Parlamentosu / Fotoğraf: Resmi Haber Ajansı-NNA

Lübnan Parlamentosu, devlet kurumlarının ve Merkez Bankası'nın hesaplarının denetimini derinleştirmesi yönünde karar aldı.

Böylece, Lübnan Merkez Bankası'nın hesaplarının cezai denetimi konusundaki tartışmayı da çözüme kavuşturdu.

Gelişme, Alvarez & Marsal şirketinin görevinden çekilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından konuya ilişkin olarak Merkez Bankası'ndan istenen tüm belgelerin iade edilmediği gerekçesiyle gönderilen bir mesajın ardından yaşandı.

Parlamentonun tavsiyesi, uygulamaya koyulmak için hükümet kararlarına ihtiyaç duyarken ilgili kaynaklar, istifa eden hükümetin bu hususta yasa tasarıları hazırlamak için toplanması gerektiğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, parlamentonun kararını 'parasını kimin boşa harcadığını ve geçim kaynaklarını kimin kullandığını bilmek isteyen Lübnanlılar için bir başarı' olarak değerlendirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, adli soruşturmada uzlaşma olmasını temenni ederek oturumu 'kader' olarak nitelendirdi.

Parlamentonun tavsiyesini, 'Merkez Bankası'nın, bakanlıkların, bağımsız departmanların, konseylerin, finans kuruluşlarının, belediyelerin ve fonların hesaplarının, herhangi bir engel veya bankacılık gizliliğine başvurulmaksızın cezai incelemeye tabi tutulması' yönünde olduğunu dile getirdi.

Eski Adalet Bakanı Şekib Kertebavi, söz konusu tavsiyenin  bir yasa olmasa bile 'yasa düzeyinde' olduğunu belirtti.

Kertebavi, "Tüm parlamento bloklarını temsil eden Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nın bu soruşturmasını desteklemek için herkesin ahlaki bir taahhüdü bulunuyor. Şu an gözler uygulama üzerinde" ifadelerini kullandı.

Kertebavi, bu karardan sonra pratik adım olarak 'tüm kurumlar, fonlar, konseyler, belediyeler ve diğerlerinden sorumlu taraflara benzer şekilde, devletin kendi kurumlarından ve bakanlıklarından bu gizliliği Maliye Bakanlığı'nca kaldırması için her kuruluşun hesaplarındaki bankacılık gizliliğini kaldırması gerektiğine' dikkat çekti.

Oturum sırasında bazı milletvekilleri, temsil ettikleri bloklar adına tartışma ve karşılıklı suçlama olmaksızın konuşmalar gerçekleştirdi.

Yalnızca Merkez Bankası için değil, aynı zamanda tüm devlet kurumları için cezai finansal denetim hususunda neredeyse oy birliğiyle sağlanan bir destek vardı.

Maliye ve Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Kanaan, Avn'a bağlı Özgür Yurtsever Hareket adına yaptığı konuşmada, "Devletin mali hesapları, hiçbir kaynak olmadığı bahanesiyle Denetim Divanı'nda bulunuyor. Lübnan Merkez Bankası'nda tüm bakanlık, daire ve kurumlarda istediğimiz cezai denetim bu gizlilik bahanesiyle aynı kadere dönüşüyor" ifadelerini kullandı.

Milletvekilleri ise 'tüm devlet kurumlarına ve idarelerine genelleştirmeye hazırlık olarak, Lübnan Merkez Bankası'ndaki ceza denetiminin tamamlanması çağrısında bulundular. Cumhurbaşkanı'nın mesajına cevap verilmesi tavsiyesiyle Lübnanlılara mevduatlarının kaderini bilme haklarını garanti eden istisnai bir pozisyon' çağrısı yaptılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah da milletvekili Muhammed Raad aracılığıyla, Merkez Bankası'ndaki adli finansal denetimi kararlı bir şekilde destekledi.

Raad, "Tüm departmanlarda ve bakanlıklarda denetim sürecini kabul ediyoruz" dedi.

Bankacılık gizliliğinin bir engel olması durumunda bu gizliliği kaldırmak için geçici bir istisnai durum önerdiklerini söyleyen Muhammed Raad, istifa eden hükümeti, Merkez Bankası hesaplarının finansal cezai denetimini uygulamaya ve parlamento kararlarına yanıt vermeye çağırdı.

Milletvekili açıklamasının devmında "Ülke acı çekiyor. Çok sayıda kriz var. Merkez Bankası'ndaki rezervler neredeyse tükendi ve umut, bu oturumda alınacak kararlara bağlı" ifadelerini kullandı.

Lübnan Kuvvetleri Partisi'nin tavrı da farklı olmazken milletvekili George Advan da Avn'ın mesajına destek verdi.

Advan, "Çünkü yasa ve anayasaya uygundur. Başlangıç olarak Merkez Bankası'nda cezai soruşturmadan geçmeli ve sonrasında tüm devlet kurumlarına yönelmeliyiz" dedi.


Diğer yandan hükümeti kurmakla görevli Saad Hariri'nin başkanlık ettiği Mustakbel Hareket'ten milletvekili Samir el-Cisr, Maliye Bakanı Gazi Vezni'yi şirket belgelerini teslim etmemekten sorumlu tuttu.

Cisr, şunları söyledi:

Merkez Bankası, Alvarez & Marsal şirketinin belgelerini teslim edemedi. Bunun yerine, bankacılık gizliliğine tabi olanlar dışındaki bazı belgeleri Maliye Bakanı'na teslim etti. Şirketin diğer belgelerini teslim etmeyi inisiyatifine bıraktılar. Ancak bu hususta tek başına sorumluluk almamak için bunları teslim etme kararı almadı.


Cisr'in ifadelerinin ardından Maliye Bakanı Gazi Vezni yanıt vermek istedi. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri 'tartışma oturumunun milletvekillerine ayrıldığını ve bakanların söz hakkının bulunmadığını' belirterek bu talebi geri çevirdi.

Aynı şekilde milletvekili Hadi Ebu el-Hasan'ın, adına konuşma yaptığı İlerici Sosyalist Parti de Özgür Yurtsever Hareket'i dolaylı olarak eleştirdi.

Ebu el-Hasan, şu ifadeleri kullandı:

Gerçeği göstermek için istisnasız tüm bakanlıkların, departmanların, kurumların, konseylerin, hesapların ve fonların tam ve kapsamlı bir incelemesini talep ediyoruz. Bu kibri, elektrik meselesine ilişkin mali denetim konusunda görmedik.


Emel Hareketi adına konuşan milletvekili Ali Hasan Halil de Maliye Bakanı'nı savunarak cezai soruşturmaya desteğini yineledi.

Hasan Halil "Sloganımız, kimseye karşı örtü yok, gizlilik yok, kamu parasını çalan ya da boşa harcayan kimse için gizleme yok... Yasaklar da olmamalı" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU