OHSAD Başkanı Bahat: Hastanelerde az yer kaldı, son 500 yoğun bakım yatağımız var

Halkın tedbirler konusunda daha dikkatli davranmasının şart olduğunu vurgulayan Op. Dr. Reşat Bahat, Sağlık Bakanlığı'ndan 'bitmemiş yoğun bakım alanları varsa bitirilmesi, yeni alanların da yoğun bakım için kullanılması' talimatının geldiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Hafta içinden bu yana yeniden açıklanmaya başlanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarına göre Türkiye, günlük yaklaşık 30 bin kayıtlı kişi ile dünyada ilk sıraya yerleşti.

Vakaların artması nedeniyle geçtiğimiz hafta sonundan itibaren kısmi tedbirler uygulanmaya başlanırken, hastanelerde yer kalmadığı iddiaları ortaya atıldı.

Diğer taraftan Kovid-19 vakalarına ek olarak gribin (influenza) baş göstermesiyle aralık ayında hastanelerin yükünün daha da artmasından endişe ediliyor.

Salgına ilişkin mevcut durumu, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat'la konuştuk.

Hastanelerde hiç yer kalmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten Reşat Bahat, asıl sorunun farklı hastalıkların da görülmesiyle başlayabileceğini söyledi. 

"Hastanelerde az yer kaldı, son 500 yoğun bakım yatağımız var ama böyle giderse çok büyük bir sıkıntı yaşamayacağız" diyen Bahat, "İnsanlar sorumlu davranıp tedbirlere uyarsa, yoğun bakımda yer kalmaması gibi bir problemle karşılaşmayız. Bunu konuşurken başka hastalıkların olmadığını düşünüyoruz ama diyelim ki grip salgını başladı, işte o zaman özellikle yoğun bakım yatakları gripten dolayı da dolmaya başlarsa, asıl o zaman sorun olur" dedi. 

"Sağlık Bakanlığı'ndan 'Bitmemiş yoğun bakım alanlarınız varsa bitirin' talimatı geldi"

Pandeminin inişli çıkışlı ilerleyen bir durum olduğunu ve daima en kötü senaryoya hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Bahat, Sağlık Bakanlığı'ndan "Bitmemiş yoğun bakım alanlarınız varsa bitirin, yeni alanları da yoğun bakım için kullanın" talimatının geldiğini belirtti. 

"Bakanlık, test için 250 liradan fazla ücret isteyen hastanelere kapatma cezası verecek"

Bazı özel hastanelerin PCR testleri için Sağlık Bakanlığı'nın belirlediğinin üstünde ücret talep etmesini de sorduğumuz Reşat Bahat, test için 250 liradan fazla ücret isteyen hastanelere kapatma cezasının verileceğini ifade etti.

"Kamunun gönderdiği hiçbir Kovid-19 hastasından ücret alınmıyor"

Özel hastanelerdeki hasta yatış ücretlerine ilişkin tartışmaları da sorduğumuz Bahat, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun katkısı çok sınırlı, günlük katkı 600 küsur lira. Bununla bir korona hastasına bakmaya imkân yok! Sektörün bunu sürdürme imkânı yok. Kamunun ambulansla gönderdiği, devlet hastanesinde yer kalmadığı için özel hastaneye yönlendirdiği hiçbir Kovid-19 hastasından ücret alınmıyor" yorumunu yaptı.

 

Op. Dr. Reşat Bahat OHSAD.jpg
Op. Dr. Reşat Bahat / Fotoğraf: OHSAD

 

"Kısmi kısıtlamanın faydası oldu ama halkın kurallara uymada daha fazla sorumluluk alması şart"

Kendisinin de il pandemi kurulunda yer aldığını belirten OHSAD Başkanı Reşat Bahat'a göre, veriler incelendiğinde kısmi kısıtlamanın faydalı olduğu görüldü.

Bahat, "Son 3-4 günlük veriler ümit verici. Kurallara uyanlara, tedbir alanlara teşekkür ediyoruz ama halkın kurallara uymada daha fazla sorumluluk alması şart" şeklinde konuştu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Zorunlu haller dışında evde kalın, sağlık çalışanlarına yardımcı olun"

"Tam kapanma talep ediyor musunuz? Sağlık personeli, hastaneler bu yoğunluğa yetişebilecek mi?" şeklindeki soruya ise Reşat Bahat, "Böyle giderse, dikkat edilirse tam kapanma gibi bir karanlığa girmeyiz diye umuyorum. İyileşip taburcu olanların sayısı yüksek. Hastanelerde birikme yok" yanıtını verdi.

Son olarak maske, hijyen ve mesafe tedbirlerine uymanın şart olduğunu hatırlatarak sağlık sistemine ve çalışanlarına yardımcı olmak adına zorunlu haller dışında evde kalınması gerektiğini vurgulayan Bahat, şunları kaydetti:

Pandemi bir halk sağlığı sorunudur. Vatandaşın tedbirlere ciddiyetle uyması, bizim gücümüzü artıracak. Hangi ülkede bu kadar hasta olsa, üstesinden gelemezdi. Bunda Türkiye'nin sağlık sisteminin başarısı ve güçlü olması etkili oldu. Sağlıkçılarımız çok fedâkâr. Hemşireden hasta bakıcına, doktoruna kadar herkesi ilgilendiren, kolektif bir hizmet sunulan bir hastalık Kovid-19. Lütfen sorumlu davranın, hastanede yatan hastaların ne çektiğini bir sorun. Onlar anlatsın neler çektiklerini, nefes alamamanın ne demek olduğunu. Ayrıca salgın nedeniyle pek çok sektör darda. İnşallah önümüzdeki ay daha da dikkatli olunur ve yeni yıla daha iyi şartlarda girilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU