Trump giderayak "Michael Flynn'i affetmeyi" planlıyor

Bu hamlenin, Trump'ın 20 Ocak'ta Beyaz Saray'ı terk etmeden önce gerçekleştirmeyi planladığı bir dizi affın parçası olduğu belirtiliyor

Trump ve Flynn, 2016 seçimleri için gerçekleştirilen bir etkinlikteyken (AP)

Başkanlık geçiş süreci nihayet başlarken, ABD medyasına bilgi veren kaynaklar, Donald Trump'ın görevden ayrılmadan önce eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael T. Flynn'e yönelik bir af çıkarmayı planladığını yardımcılarına söylediğini belirtti.

Emekli Korgeneral Flynn, 2016 sonlarında yaşanan bir önceki başkanlık geçiş süreci sırasında, bir Rus diplomatla yaptığı telefon görüşmelerine dair FBI'a yalan söylediğini iki kez kabul etmişti. Flynn söz konusu görüşmelerde Rus diplomattan, seçim müdahalesi sebebiyle Barack Obama'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara cevaben gerilimi tırmandırmamalarını istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmenin ayrıntıları, Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahalesine yönelik daha kapsamlı soruşturmanın bir parçasını gün yüzüne çıkarmıştı.

Flynn'in mahkumiyetine dair atılacak muhtemel adım, Trump'ın 20 Ocak'ta görevden ayrılmadan önce son kez kullanacağı yürütme yetkileri arasında planladığı bir dizi affın parçası olacak.

Trump mart ayında yaptığı bir açıklamada, FBI'ın ve Adalet Bakanlığı'nın emekli generalin hayatını "mahvettiğini" söyleyerek Flynn için tam af kararı almayı düşündüğünü ifade etmişti.

ABD Başkanı paylaştığı bir tweet'te de Flynn'in Obama yönetimi yetkililerinin hedefi haline gelmiş "masum bir adam" olduğunu belirtmişti.

Trump nisan ayındaysa "General Michael Flynn'in, bir savaş kahramanının başına gelenleri hiçbir ABD vatandaşının yaşamasına bir daha izin verilmemeli!" demişti.
 


Aleyhindeki dava 2016'da başlayan Flynn, Moskova'nın ABD seçimlerine Trump lehine müdahale ettiğine dair eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen soruşturmada suçunu kabul etmesi üzerine mahkum edilmişti.

Ancak sonrasında ifadesini geri çekmeye çalışan Flynn, müfettişlere asla yalan söylemediğini belirterek geçen yıl suçluluğunu kabul etme beyanından vazgeçme talebinde bulunmuştu. Flynn'in, Yargıç Emmet Sullivan'ın Adalet Bakanlığı'nın suçlamalarını geri çekme kararına yönelik hükmünü beklemesi sebebiyle dava henüz karara bağlanmadı.

Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılma vakti yaklaşırken, Demokratlar ve hukuk uzmanları Başkan'ın yetkilerini aile fertleri ve kişisel bağlantıları lehine, hatta kendisi hakkında bir af kararı çıkarmak için kullanmasından korkuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU