IŞİD gelini Şamima Begüm Bangladeş’e giderse idam edilebilir

Bangladeş Dışişleri Bakanı, “Teröre bulaştığı tespit edilen kişiler hakkında çok basit bir yasamız var. Bu kişilere idam cezası uygulanacaktır. Başka bir ihtimal yok" dedi

Fotoğraf: The Independent

Bangladeş Dışişleri Bakanı, “IŞİD gelini” olarak bilinen Şamima Begüm'ün ülkelerine gelmesi halinde terör suçu nedeniyle idam edilebileceğini belirtti.

2015'te IŞİD'e katılmak üzere İngiltere'yi terk edip Suriye'ye giden 19 yaşındaki Begüm, Şubat ayında İçişleri Bakanı Sajid Javid tarafından İngiliz vatandaşlığından çıkarıldı.

Öte yandan Şamima Begüm, babası Bangladeşli olduğu için bu ülkenin vatandaşlığına geçme hakkına sahip. Javid'in de uygulamayı buna dayandırdığı düşünülüyor. Çünkü uluslararası hukuk, bireylerin “vatansız” bırakılmasını engelliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdul Momen, şu anda Suriye'deki EL Hol mülteci kampında yaşayan genç kadının, ülkeye gelmesi durumunda ölüm cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

ITV News'e konuşan Momen, “Shamima Begüm'le hiçbir alakamız yok. Bangladeş vatandaşı değil. Vatandaşlığa hiç başvurmadı. İngiltere'de doğdu ve annesi İngiliz” açıklamasında bulundu.

Momen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teröre bulaştığı tespit edilen kişiler hakkında çok basit bir yasamız var. Bu kişilere idam cezası uygulanacaktır. Başka bir ihtimal yok. Hapse atılacak ve yasa gereği derhal asılması gerekecek."

Begüm 15 yaşında bir öğrenciyken, 3 arkadaşıyla internetten IŞİD'i araştırdı ve Londra'daki evinden örgüte katılmak üzere kaçtı. Diğer 2 arkadaşının Suriye'de öldüğüne inanılıyor.

3 çocuğunu Suriye'de kaybeden genç kadın, IŞİD’in yenilgisinden beri mülteci kamplarında yaşıyor. Begüm ayrıca, İngiltere'ye dönme istediğini de dile getirdi.

 

 

Momen, Begüm’ü kabul etmeyen İngiliz hükümetinin tavrını, Myanmarlı yöneticilerin Arakan'da yaşayan Müslümanlar'a yaklaşımıyla kıyasladı.

Bangladeş şu anda, ülkelerindeki zulümden kaçıp sınırı geçen 1,1 milyon Arakanlı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Momen, “Zulüm gördükleri ve öldürüldükleri zaman, insanlığı kurtarmak için kapılarımızı açıyoruz” dedi.

İngiliz hükümeti ise bu yorumlara cevap vermedi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Mehmet Can Eskioğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU