İkinci dalga Almanya'yı da vurdu: Yoğun bakım yatakları dolmak üzere

Cuma günü kırılan rekorun ardından zengin Avrupa ülkesindeki endişe arttı

Yüz bin kişiye 33,9 yoğun bakım yatağının düştüğü Almanya, bu sayının 8,6 olduğu İtalya gibi ülkelerden ayrılıyor (AFP)

Diğer Avrupa ülkelerini dahi kıskandıran sağlık sistemiyle dünyanın örnek aldığı Almanya'nın yoğun bakım yatakları neredeyse tamamen doldu. 21 Eylül'de koronavirüs yüzünden 267 kişi yoğun bakım servisindeyken bu sayı 20 Kasım'da 3 bin 615'e çıktı. Koronavirüs yüzünden yoğun bakımda tedavi gören hasta sayılarının Cuma günü kırdığı bu rekor, ülkede endişe yarattı. 

Koronavirüslüler dışındaki hastalar hesaba katıldığında 22 bin 66 yoğun bakım yatağının dolu olduğu ülkede 6 bin 107 yatak boş. Sahra hastanesi gibi önlemler de düşünüldüğünde Almanya'nın 12 bin yataklık bir yoğun bakım kapasitesi var.

Her gün yaklaşık 24 bin yeni vaka kaydedilen ülke, yüz bin kişiye 33,9 yoğun bakım yatağı sayısıyla diğer Avrupa ülkelerinden gelen hastalara dahi tedavi veriyordu ancak şimdi bu yatakların yetip yetmeyeceği sorusu soruluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, cuma günü yaptığı açıklamada eğer mevcut trend devam ederse sağlık sisteminin haftalar içinde çökebileceğini bildirdi. 

Potsdam'daki Ernst von Bergmann Hastanesi'nin yoğun bakım sorumlusu Michael Oppert, CNN International'a verdiği demeçte karanlık bir tablo çizdi. Henüz ikinci dalganın en tehlikeli döneminin gelmediğini ifade eden Oppert, "Bu hızla devam ederse bini aşkın yatak kapasitesine sahip olan hastanemiz bile hastaları evlerine gönderme ya da diğer hastanelere sevk etme noktasına gelir" dedi. 

Aynı hastanedeki koronavirüs koğuşunun başhemşiresi olan Bettina Schade de "Şu anda, normal koğuştaki pek çok hastayı aniden yoğun bakıma göndermemizin gerektiği zamanları yaşıyoruz. Hastaların sağlıkları çok hızlı bir şekilde kötüleşiyor" ifadesini kullandı. 

Almanya Yoğun Bakım ve Acil Durum Derneği (DIVI) Başkanı Dr. Uwe Janssens, durumun böyle devam etmesi halinde acil ameliyat ya da tedaviye ihtiyaç duymayan hastaların randevularını ertelemek zorunda kalacaklarını bildirdi. 

Şimdiye kadar diğer Avrupa ülkelerine de yardımcı olan Almanya'ya 21 Mart-12 Nisan tarihleri arasında 44'ü İtalya, 58'i Hollanda, 130'u da Fransa'dan olmak üzere 232 koronavirüs hastası nakledilmişti. Ancak artık diğer ülkelere bu konuda yardım edilemeyeceği de konuşulmaya başlandı. 


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU