Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, yapılması planlanan yargı reformu üzerine yönelik tartışmaları değerlendirdi. Çiçek, değerlendirmesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının herkes için bağlayıcı olduğunu söylerken “Bunu hâlâ tartışıyorsak ortada bir ahlaki sorun var demektir...” dedi.
Hürriyet’ten Sedat Ergin, bugünkü köşe yazısında Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmeye yer verdi.
Ergin’in yazısının bir kısmı şöyle:
Çiçek son yargı reformu tartışmalarını nasıl değerlendiriyor? Eski Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olması, geçmişte TBMM Başkanlığı gibi kritik bir görevi yürütmesi ve halihazırdaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği Çiçek’in bu konuda yapacağı değerlendirmeyi de önemli kılıyor.
Şöyle yanıtlıyor:
“Yapılacak iyi işler varsa, atılacak olumlu adımlar varsa, bunlara karşı çıkmam, bunları küçümsemem. Ama ben demek istiyorum ki, doğru adımlar atabilmek için yeteri kadar kanun çıktı zaten. Ama biz hâlâ çözümü yeni kanunlar çıkarmakta arıyoruz. Dokuz binden fazla kanun var. Mesele kanun çıkarmak değil...”
Nedir mesele peki? Çiçek, “Kanunların uygulanması...” diye yanıtlıyor ve ekliyor: “Her gün bin tane reform lafı geçiyor, biz 50 senedir reform, reform diye söylüyoruz. Sonuçta bu iş aşınıyor, heyecan uyandırmıyor...”
Yargı reformu tartışmaları bağlamında Çiçek’in şu sözlerinin de altını çizmek gerekiyor:
“Türkiye’de hukuki konularla ilgili bir kısım değerlendirmeleri yaparken işin ahlaki boyutunu da dikkate alırsak daha isabetle hareket etmiş oluruz. Yargının kararlarına uyacaksınız. Anayasa’ya göre yargı kararlarının uygulanması gerekir. Kararlara uyulmaması aynı zamanda bir ahlaki sorundur... Örneğin, Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Verdiği kararları fikren tasvip etmemek ayrı bir konudur ama herkesi bağlar. Bunu hâlâ tartışıyorsak ortada bir ahlaki sorun var demektir...”
Hürriyet, Independent Türkçe