Çamlıca Camii ile ilgili tartışma, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun Çamlıca Camii ile ilgili eleştirilerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cevap vermesi üzerine alevlenmişti.
Milli Görüş hareketinin yayın organı Milli Gazete'nin yazarı İdris Cevahir, bugün gazetedeki köşesinden Çamlıca Camii'ne neden karşı olduğunu yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cevahir, "Bir tahakküm aracı olarak Çamlıca Camii" başlıklı yazısında "Peki, mezkûr camiye ne gerek var demek tartışmak mıdır yoksa siyasi ve sosyolojik reaksiyonları hesap etmeksizin hakikati söylemek, hakikati haykırmak mıdır? Müslümanlar cami yaparak mı adam olur yoksa bilim merkezleri kurarak mı adam olur" diye sordu.
"Taksim Camii anlamlıydı Çamlıca Camii'ne karşı çıkmak vicdanidir"
"Geçmişte Taksim’e cami yapmak hayali ne kadar anlamlı ise bugün Çamlıca’ya cami yapmaya karşı durmak o kadar anlamlı, ahlaki ve vicdanidir" diyen Cevahir şöyle devam etti:
Bir dönem Taksim’e cami yapma hayali bir sembol olarak anlam taşıyordu. Bu anlam; ülkede jakoben laik bir kesimin iktidarına karşı verilmiş mücadeleyi ifade eder. Jakoben iktidar anlı secdeye giden herkesi ötekileştiriyor, Darvin teorisinin uzantısı olarak “tam insan” yahut “özgür insan” bile görmüyordu. Devlet kademesinde hiçbir şekilde yer bulamayan muhafazakar kesim kendisini: “Bir gün geleceğiz ve jakoben laikliğin en yoğun olduğu alana yani Taksim’e hem de göbeğine cami yapacağız” diyerek motive ediyordu. Bu ifade aslında sizinle eşit olacağız ve akla ve vicdana sığmayan tavırlarınıza karşı verilebilecek en üst cevabı vereceğiz demektir. Taksime cami hayali Türkiye özelinde toplumun normalleşmesidir. Aynı zamanda jakoben tahakküme karşı bir başkaldırı bir isyanın dile gelmiş halidir.
Bugün ise son on yedi yıldır iktidarda olan muhafazakâr kesim bir mücadelenin anlamı olarak Çamlıca Camii’ni yapmıyor, tam aksine bir tahakkümün göstergesi olarak cami yapımının arkasında duruyor. Yani Taksim’e yapılan cami bir yana koyulacak olursa Çamlıca’ya cami yapmanın hiçbir mücadele yahut dini anlamı olamaz. Bu yüzden Taksim’e cami hayali kuran kesimin büyük bir kısmı bu camiye karşı durmayı ahlaki bir vazife olarak görüyor. Yani muhafazakâr mahallede bile Çamlıca Camii bir bütün olarak destek bulmuş değil bulacağa da benzemiyor.
Çamlıca Camii'ne karşı olduğunu söyleyen Cevahir bunun nedeni şu sözlerle anlattı:
"Çünkü Müslüman’ız… Sadece Çamlıca Camii’ne değil, başörtüsünün bir yerlere gelmek için, oy için dolgu malzemesi olmasına da karşıyız. Her yere mantar gibi İmam Hatip açılmasına, proje İmam Hatip adı altında devlet okullarının cemaatlere, tarikatlara terk edilmesine de karşıyız. Her üniversiteye ilahiyat açılmasına hepten karşıyız. Her yere üniversite açılmasına zaten kökten karşıyız."
Independent Türkçe