Suudi Arabistan el-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu, birçok tehditle karşı kaşıya olan ve sayıları oldukça azalan vahşi hayvan türlerini yeniden doğaya yerleştirme planının ikinci aşamasını başlattı. Söz konusu aşama, el-Ula vilayetindeki habitat çeşitliliğini korumak için tasarlanan, bin 500 kilometrekareden büyük Şaran Tesisi’ne (Sharaan Nature Reserve), 25 Nubya keçisi, 20 dağ ceylanı, 50 rim ceylanı ve 10 Arabistan oriksinin serbest bırakılmasını kapsıyor.
Girişim, ilk aşaması geçen yıl gerçekleşen ve nesli tükenmekte olan bazı türlerin doğaya yerleştirilmesiyle, Suudi Arabistan Veliaht Prensi, el-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed bin Selman’ın vizyonu kapsamında başlatıldı.
Tehdit altında olan türlerin Şaran Tesisi’ne yerleştirilmesiyle ekosistemler arasındaki dengenin yeniden sağlanması hedefleniyor.
Girişim, Ulusal Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi ile büyük kedileri ve dünyadaki ekosistemlerini korumaya adanmış yardım kuruluşu "Panthera Corporation" ile iş birliği içinde başlatıldı. Girişimin ikinci aşamasında, Şaran sit alanına yeni türlerin yerleştirilmesi planlanıyor. Girişim, bölgedeki ekosistemi eski haline getirme ve tehdit altındaki türleri korumayı hedefliyor.
Doğa Koruma Dairesi Genel Müdürü Ahmet el-Maliki, sit alanının nesli tükenmekte olan hayvanlar için özenle hazırlandığını, serbest bırakılacak hayvanlar için geçici su ve yiyecek temin edildiğini bildirdi. Ayrıca çevre güvenliği açısından Özel Kuvvetler’in desteğindeki bir ekibin, hayvanların yeni ortamlarına adaptasyonu kapsamında program süresi boyunca bölgeyi takip edeceği ve gözlemleyeceği bildirildi.
Şaran doğa koruma alanı, vahşi hayvan yaşamını korumak amacıyla el-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu tarafından koruma altına alınan 5 bölgeden biri. Şaran çevresel ve jeolojik özellikleri sebebiyle sit alanı ilan edildi.
El-Maliki açıklamasında "Şaran tesisiyle, ekosistemde sürdürebilirliği ve bölgedeki doğal alanlarının gelişmesini hedefliyoruz. Böylece doğal yaşamı korumuş olacağız" ifadelerine yer verdi.
Proje, el-Ula vilayetini miras, kültür ve eko-turizm alanında küresel bir varış noktası olarak tanımlayan, sürdürülebilir kalkınma çabalarının bir parçası olarak hayata geçiriliyor. Ayrıca uzun vadeli programa, el-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu’nun 12 sürdürülebilirlik ilkesi rehberlik ediyor. Bu çerçevede, bölgede, en büyük avcı sıfatıyla anılan Arabistan kaplanı ile el-Ula’daki diğer yerli hayvanları tanıtılması amaçlanıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.