Bolca kahve, meyve ve sebze tüketmek meme kanserini yüzde 65 azaltabilir

Meme kanseri riskini düşüren fenolik asit tam tahıllar, yulaf ve pirinçte de bulunuyor

Fenolik asit yönünden zengin besinler arasında meyve, sebze, tam tahıllar, yulaf ve pirinç gibi gıdalar bulunuyor 

Kahve ve meyve-sebze yönünden zengin beslenmenin meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren yeni bir araştırma yayımlandı.

İspanya’daki Navarra Üniversitesi ve Jaen Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmaya göre, bazı gıdalar fenolik asit içerdiğinden menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan meme kanseri riskine karşı koruma sağlayabilir.

Fenolik asit, tam tahıllar, yaban mersini, turunçgiller, yulaf ve pirinç gibi pek çok bitki bazlı yiyecekte ve aynı zamanda kırmızı şarapta bulunuyor.

Fenolik asitlerle meme kanseri arasındaki ilişkiyi anlamak için 11 bin 28 kadının incelendiği araştırmanın sonuçları bu hafta İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi'nde sunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her katılımcı yaklaşık 12 yıl boyunca vücuduna aldığı fenolik asitler açısından analiz edildi. Bu süre boyunca araştırmacılar 101 meme kanseri vakası tespit etti.

Kadınların ne miktarda fenolik asit tükettiğini bulmak için kendilerine 136 farklı gıdayı ne sıklıkta yedikleri anket aracılığıyla soruldu. Daha sonra uzmanlar, her bir gıdanın fenolik asit açısından ne kadar zengin olduğunu gösteren veri tabanıyla kadınların verdiği bilgileri karşılaştırdı.

Araştırmacılar, doğal biçimde oluşan fenolik asit türü hidroksisinnamik asidi yüksek oranda tüketenlerin meme kanserine yakalanma ihtimalinin, asgari düzeyde tüketenlerle karşılaştırıldığında, yüzde 62 oranında daha az olduğunu buldu.

Ancak farklı hidroksisinamik asit türleri arasında bilhassa daha çok kahve ve meyve-sebzelerde bulunan klorojenik asitlerin kanser riskini azaltmada en güçlü etkiye sahip olduğu bulundu.

Bu tür besinleri yüksek miktarda tüketenlerin meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 65 oranında azaldığı saptandı.

Dünya Kanser Araştırma Fonu’ndaki Araştırmaları Yorumlama Başkanı Susannah Brown, çalışmanın “ilginç” olduğunu söyleyerek “kanseri önlemede meyve-sebze yönünden zengin beslenmenin önemini doğruladığına” dikkati çekti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU