Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 10,25'te sabit tutmasının ardından, 7 lira 97 kuruş üzerine çıkan Dolar/TL, 26 Ekim sabahı itibarıyla 8,0667 lira seviyesine yükseldi. daha sonra tekrar 8 lira 4 kuruş seviyesine geriledi.
Cuma gününü 9 lira 44 kuruş seviyesinde kapatan euro ise, 9,5487 lirayı gördü ve bir miktar 9,53 liraya kadar gevşedi.
İngiliz sterlini karşısında ilk kez 28 Eylül'de 10 lira seviyesini geçen Türk Lirası, bugün gün içerisinde 10 lira 50 kuruşu gördü ve 10,47 liraya geriledi.
2020'ye 290 lira seviyesinde başlayan gram altın ise yeni günde, 492 liraya kadar çıktı. Sene başında 478 liradan işlem gören çeyrek altın ise 804 liradan satılıyor.
"Faiz kararının, ne kura ne faize faydası oldu"
Merkez Bankası’nın 22 Ekim’deki toplantısında aldığı kararla ilgili olarak “hüsrana uğradığını” söyleyen Erten & Erten Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Erten, “Benim de kişisel beklentim politika faizinin 200 baz puan artması yönündeydi” dedi.
Bloomberg HT’ye konuşan Erten, “Faiz artırımını geç likidite penceresi üzerinden yaparak politika faizine değmemesini anlamakta zorluk çekiyorum” diye konuştu.
Daha önce kullanılan geç likidite penceresi faizinden “sadeleştirme adımları” kapsamında vazgeçildiğini hatırlatan Erten “Biz politika faizini artırmadık, kur fırladı gitti. 7,80’lerin altına gelmişti. Bugün maalesef 8’i geçmiş durumda. Politika faizini artırmamanın kredi faizine de bir etkisi olmayacak. Merkez Bankası’nın son toplantısında aldığı kararın ne kur cephesinde ne faiz cehpesinde faydası olmadı” ifadelerini kullandı.
Kararın piyasayı “belirli bir süre daha belirsizliğe ittiğini” söyleyen Mehmet Erten, “Bir önceki toplantıda alınan karar, onun arkasından gerek BDDK, gerek diğer kanallar tarafından alınan bir dizi önlem, ‘normalleşme adımı’ olarak algılanmıştı. Geçen haftaki TCMB kararı ile birlikte yine bundan uzaklaştığımız endişesini taşıyorum. Ve bunun, başta enflasyon olmak üzere bir maliyeti olacağını düşünüyorum” dedi.
Tüm dünyanın gözü ABD'de
Tüm dünyada vaka sayısının 43 milyonu ve ölümlerin 1 milyon 150 bini aştığı koronavirüs pandemisinde ikinci dalga paniği, ülkelerin yeni önlemler almasına yol açıyor.
Son 24 saatte bile yaklaşık 67 bin kişinin koronavirüse yakalandığı ABD’de yeni teşvik paketi üzerindeki anlaşmazlık sürerken, İspanya olağanüstü hâl ilan etti. Koronavirüs vaka sayısının 1 milyonu geçtiği ilk Avrupa ülkesi olan İspanya’da 23:00-06:00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasaklandı.
Bunun yanı sıra 37 binden fazla insanın öldüğü İtalya'da vaka sayılarının son günlerde hızla artması üzerine hükümet, bar ve restoranların saat 18'de kapatılması; sinema, tiyatro ve spor salonlarının faaliyetlerinin durdurulması ve liselerde ağırlıkla uzaktan eğitime geçilmesi gibi yeni tedbir kararları aldı.
3 Kasım’daki ABD Başkanlık Seçimleri yaklaşırken, mart ayında 2 trilyon dolarlık teşvik paketini onaylayan ülkede, ikinci teşvik paketinin olup olmayacağı gündemdeki yerini koruyor.
Son olarak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, cuma günü yaptığı açıklamada ekonomik destek paketi üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını ancak bazı konularda anlaşma
sağlanamadığını ifade etmişti.
Üç büyük merkez bankası faiz kararını açıklayacak
Bu hafta üç büyük merkez bankası para kurulu toplantısı yapacak. Piyasalar, Kanada Merkez Bankası'nın ve Japonya Merkez Bankası'nın şimdilik faiz kararlarını ertelemesini beklerken, Avrupa Merkez Bankası'nın ise enflasyon ve büyümeye karşı temkinli duracağını bekliyor.
Öte yandan Çin'in teknolojik yenilikler, ekonomik olarak kendine yeterlilik politikaları ve daha temiz çevre planlarını kapsayan 14'üncü "Beş Yıllık Plan"ı, perşembe günü açıklaması bekleniyor.
Independent Türkçe