Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, 28 Kasım 2015'te, Dört Ayaklı Minare ve Diyarbakır Sur'daki tarihi yapıların çatışmalardan korunması için basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması görülmeye başlandı.
Pandemi nedeniyle cok sayıda avukat duruşmaya alınmadı. Duruşmaya 68 avukat ve bazı STK temsilcileri katılıyor. Duruşma için 3 savcı görevlendirildi.
Duruşmaya Elçi ailesi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Hişyar Özsoy, Necdet İpekyüz, Dersim Dağ, Mehmet Rüştü Tiryaki, bağımsız milletvekili Ahmet Şık, AB Türkiye Delegasyonu üyesi Sema Kılıçer, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Mardin, Antep, Hakkari, Adana, Batman, Urfa, Siirt ve Şırnak baro başkanlarının yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu duruşma için adliye binasına geldi. Pandemi nedeniyle duruşma salonuna mahkeme heyetiyle birlikte 88 kişi alındı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kimlik tespitinin ardından iddianame okundu
Mahkeme heyetinin salondaki yerini almasının ardından, Tahir Elçi Davasının 1. duruşması başladı.
SEGBİS ile bağlanan sanık polislerin kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme başkanının iddianameyi özetlemesinin ardından, iddia makamı iddianameyi okumaya başladı.
Sanıkların sorgusundan önce davaya katılma talepleri olan avukatlar taleplerini iletti. Mahkeme başkanı önce sorgunun gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ardından katılma talebi olan avukatlar taleplerini yineledi.
Türkan Elçi'nin avukatları SEGBİS kullanımının istisnai bir durum olmasını hatırlattı ve başvurulara rağmen tüm sanık polislerin SEGBİS ile dinlenilmesine karar verildiğini belirterek, itirazda bulundu.
Mahkeme başkanı sanık polislere duruşmalara Diyarbakır’da fiziki olarak katılmak isteyip istemediklerini sordu. Üç sanık polis memuru da bulundukları şehirden duruşmalara SEGBİS ile katılmak istediklerini belirtti.
Duruşmaya 10 dakika ara verildi
Mahkeme başkanının duruşmaya ara verileceğini belirtmesinin üstüne, Av. Tuğçe Duygu Köksal söz isteyerek SEGBİS kullanımıyla ilgili AYM kararını okudu.
Mahkeme başkanı ilgili kararın kendilerine sunulmasını isteyerek 10 dakika ara verdi.
Mahkeme heyetinin yerini alması ardından duruşma devam etti. Mahkeme başkanı, iddia makamına SEGBİS ve katılma taleplerine dair görüşlerini sordu.
İddia makamı CMK gereğince davaya katılma taleplerinin savunmaların ardından alınmasının gerektiğini ve sanıkların duruşma salonuna getirilmesinin ise yüklenen suçların alt sınırı nedeniyle gerekmediğini belirterek, SEGBİS ile devam edilebileceğini belirtti.
Mahkeme heyeti sanıkların duruşmaya getirilmesine dair talebi oy birliği ile reddetti
Mahkeme heyeti, müşteki avukatlarının katılma taleplerinin savunmadan önce alınmasına ve sanıkların fiziki olarak duruşma salonuna getirilmelerine dair taleplerin oy birliği ile reddine karar verdi.
Avukatlar, SEGBİS üzerinden yapılacak bir yargılamanın sağlıksız olacağına dair itirazlarını doğrulayan bu durumun kayda geçirilmesini talep etti.
Mahkeme başkanı ara kararında sanıkların SEGBİS ile naip hakim bulunmadan dinlenmesinin usule aykırılık taşımaması nedeniyle müşteki avukatlarının naip hakim talebini reddetti.
Avukatlar, sanıkların kimliklerini tespit edecek bir hakim bulunmadığını belirtti ve sorgunun bir sonraki duruşmada yapılmasını talep etti. Sanık sorgularının bir sonraki duruşmaya ertelenmesi talepleri yerinde görülmeyerek reddedildi.
Avukatlar mahkeme başkanının, mahkeme heyeti ile müzakere etmeden tek başına karar yazdırması üzerine itirazda bulundu. Mahkeme heyeti duyuru yapmadan kısa süre yerini terk etti ve salona geri döndü.
Duruşmaya saat 14.00'a kadar ara verildi
Mahkeme heyetinin salona dönmesi ardından avukatlar tekrar söz istedi. Mahkeme heyeti başkanı sorguya devam edeceğini belirtti. Avukatların ısrarı üzerine avukatlara söz verildi.
Avukatlar hakimin duruşmadaki tavrını uygun bulmadıklarını belirleterek, duruşmanın hukuka aykırı şekilde bitirilmek istendiğini söyledi. Bu adaletsizliğin parçası olmak istemediklerini söyleyerek duruşmaya ara verilmesini talep etti. Duruşmaya saat 14:00'a kadar ara verildi.
Mahkeme heyetinin salondaki yerini almasının ardından duruşma tekrar başladı.
Mahkeme başkanı avukatlara söz vermeyerek, savunmaların alınmasına geçileceğini ve söz istemeden söz alan avukatlar hakkında duruşmanın düzenine dair işlem yapılacağını söyledi.
Türkan Elçi: 5 yıldır bekliyorum, duygularımı dinlerseniz kararınız değişecektir
Duruşmada Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, "Ben bir stajyer avukat olarak bu dilekçeyi yazdım. 5 yıldır bekliyorum. Benim duruşumu takip etmiş olmanız lazım. İki dakikanızı ayırıp benim duygularımı dinlerseniz kararınız değişecektir" dedi.
"Ben bugün buraya gelirken adalete güvenim vardı" diyen Elçi, "Adalete güvenim var. Adalete inanan bir insan ile 21 yıl evli kaldım. Hukuk dışında bir yol tanımıyorum. Bana 1 dakika ayırarak bu satırları okursanız, benim düşüncemi anlayacaksınız" ifadelerini kullandı.
Reddi hakim talebinde bulunan avukatların talebi değerlendirilmedi
Mahkeme başkanı Türkan Elçi'nin talebini, sanıkların savunmasının alı
nması ardından dinleyeceğini söyledi.Türkan Elçi bunu kabul etmediğini belirtti. Mahkeme başkanının Türkan Elçi'yi uyarması ardından, avukatlar mahkeme heyetini reddettiklerini belirtti.
Mahkeme başkanı izin alınmadan konuştukları gerekçesiyle avukatların adını yazdırmaya başladı. Reddi hakim talebinde bulunan avukatların talebi değerlendirilmedi. Avukatların izinsiz konuşmalarının kayıt altına alınmasına ve dışarı çıkartılmasına karar verildi.
Duruşma salonunun iki kapısından da salona polisler girdi. Avukatlar mahkeme heyetinin reddedilmesi talebi karara bağlanmadan duruşmanın devam edemeyeceğini söyledi.
Mahkeme heyeti avukatların taleplerini müzakere etmek için salondan ayrıldı
Avukatlar itirazlarına devam ediyor. Eski Diyarbakır Baro Başkanı Av. Mehmet Emin Aktar, adil bir yargılanma yapılmadığını belirtip, reddi hakim ile heyeti reddetti.
Av. Erkan Şenses: Avukatlar mahkemenin emir eri değildir heyetinizi reddediyoruz.
Avukatlar duruşma salonundan çıkartılmadı. Söz alan avukatlar adil yargılanma ve reddi hakim taleplerine ilişkin konuşuyor.
Adil yargılanmaya dair açıklamalarda bulunan Av. Bahri Belen: Lütfen çekilin, çekilmiyorsanız bunu ret talebi olarak kabul edin.
Mahkeme heyeti müzakere için ayağa kalktı. Av. Nahit Eren ret gerekçelerinin bitmediğini belirterek söz aldı.
Mahkeme heyeti avukatların taleplerinin ardından müzakere etmek için salondan ayrıldı.
Duruşma 3 Mart 2021'e ertelendi
Mahkeme heyeti salonda geri döndü. Mahkeme başkanı heyetin mi reddedildiğini yoksa mahkeme başkanının mı reddedildiğini sordu.
Av. Mehmet Emin Aktar heyet üyelerinin tek tek her biri için ret talepleri olduğunu söyledi.
Mahkeme heyeti ret talebinin değerlendirilmesi için Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasına ve taleple ilgili karar verilmesinin istenmesine, bu nedenle duruşmanın 3 Mart 2021 saat 10:00’a bırakılmasına karar verdi.
Ne olmuştu?
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te, Dört Ayaklı Minare ve Diyarbakır Sur'daki tarihi yapıların çatışmalardan korunması için basın açıklaması yaptıktan hayatını kaybetmişti.
Olaydan 5 yıl sonra soruşturma tamamlandı. Hazırlanan 41 sayfalık iddianame 20 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Davada, Elçi'nin vurulduğu sırada sokakta silahlarını ateşledikleri Birleşik Krallık'ta hazırlanan raporla tespit edilen ve ihraç edilen polis memuru M.B. ve halen aktif görevde bulunan polis memurları S.T. ve F.T. ile bir PKK’lı olmak üzere 4 kişi yargılanıyor.
Independent Türkçe